FIFA automatski potvrđuje učešće SAD, Meksika i Kanade na Svetskom prvenstvu ’26

FIFA automatski potvrđuje učešće SAD, Meksika i Kanade na Svetskom prvenstvu ’26

Muška reprezentacija SAD, zajedno sa Meksikom i Kanadom, automatski će se kvalifikovati za Svetsko prvenstvo 2026. godine.

Tri zemlje osvojile su pravo da budu domaćini Svetskog prvenstva u ujedinjenoj severnoameričkoj kandidaturi. FIFA je istorijski dala zemljama domaćinima pravo da igraju na Svetskom prvenstvu bez prolaska kroz uobičajene kvalifikacione turnire, iako je ovo prvi put da je FIFA morala da odvoji tri ponude za domaćina.

Planirano je da se turnir proširi sa 32 tima na 48 u 2026. Još tri mesta će biti dodeljena nacijama KONKAKAF kroz kvalifikacije.

FIFA je u utorak objavila saopštenje u kojem se kaže: „Pored toga, Savet FIFA je potvrdio da, u skladu sa dugogodišnjom tradicijom da se svi domaćini takmiče na FIFA Svetskom prvenstvu, kao i sportskim i operativnim razmatranjima, domaćini FIFA Svetskog prvenstva Kup 2026, odnosno Kanada, Meksiko i SAD, automatski će se kvalifikovati u poslednju rundu takmičenja, s tim da će njihova mesta biti odbijena od ukupne alokacije šest dodeljenih KONKAKAF-u.“

Dok SAD i Meksiko imaju tendenciju da se kvalifikuju za većinu svetskih prvenstava, to je bila dobra vest za Kanadu, čija je muška reprezentacija prekinula 36-godišnju sušu između nastupa na Svetskom prvenstvu kada se kvalifikovala za Katar 2022. Kanada je izgubila sve tri svoje grupe- scenske utakmice.

Savet FIFA je takođe utvrdio svoj raspored za podnošenje ponuda za pravo da bude domaćin Svetskog prvenstva 2030. godine, rekavši da će odluku doneti sledeće godine.

Taj sastanak će biti odvojen od sastanka FIFA za izbor domaćina Svetskog prvenstva za žene 2027., koje će biti održano prvo, ranije 2024. godine.

Postoje tri potvrđene ponude za obaveze domaćina 2030.: zajednička južnoamerička ponuda sa Urugvajom, Argentinom, Paragvajem i Čileom; zajednička ponuda Španije i Portugalije koja je prošle godine dodala ratom razorenu Ukrajinu; i Maroka.