FIBA se već raduje LA 2028 i košarci u novom objektu Klipersa

FIBA se već raduje LA 2028 i košarci u novom objektu Klipersa

Generalni sekretar FIBA, Andreas Zagklis, posetio je Intuit Dome, novi dom Los Anđeles Klipersa koji će biti mesto održavanja košarkaških takmičenja na Letnjim olimpijskim igrama 2028. Zagklis je izrazio zadovoljstvo viđenim, što ukazuje na pozitivne izglede za naredne Olimpijske igre, nakon uspešno završenih Pariskih igara.

Intuit Dome je, prema rečima Zagklisa, dizajniran sa fokusom na iskustvo navijača, što obećava vrhunsku atmosferu za igrače. Los Anđeles Klipersi će započeti svoje nastupe u ovoj areni tokom ove sezone, sa prvim mečem zakazanim za kasnije ove nedelje.

Kada je reč o saradnji između NBA lige i FIBA-e, komesar Adam Silver istakao je da se ubrzavaju razgovori o potencijalnim novim projektima koji bi unapredili prisustvo i uticaj lige u Evropi. Zagklis je potvrdio da su razgovori u toku i naglasio dugogodišnje partnerstvo između NBA lige i FIBA-e.

Olimpijske igre u Parizu 2024. postavile su rekord po poseti, privlačeći veliki broj navijača i pokazujući rast popularnosti košarke kako na muškoj, tako i na ženskoj sceni. Sa sve većim interesovanjem za sport, kako globalno, tako i u Evropi, postoji težnja ka jačanju saradnje između NBA lige i FIBA-e radi daljeg razvoja košarke širom sveta.

Učesnici poput Rudija Fernandesa iz Španije i Dajane Taurasi iz SAD postavili su standarde izvanrednosti u svetu olimpijske košarke, inspirišući kako svoje saigrače, tako i mlade ljude širom sveta. Olimpijski turnir u košarci bio je prilika za ostvarenje istorijskih dostignuća, dok su timovi poput ženske reprezentacije Nigerije i muške reprezentacije Južnog Sudana postali simboli rasta sporta na globalnom nivou.

FIBA je istakla značaj ovakvih momenata za popularizaciju košarke širom sveta, posebno u regionima poput Afrike gde su postignuti značajni uspesi. Kroz olimpijske igre, sport se promoviše kao sredstvo za ujedinjenje i razvoj, te se očekuje dalji rast popularnosti i prisustva košarke na globalnoj sceni.