FIA: Razgovori sa F1 timovima nakon ‘porpoising’ svađe na VN Kanade

FIA: Razgovori sa F1 timovima nakon ‘porpoising’ svađe na VN Kanade

FIA će se ove nedelje sastati sa timovima u pokušaju da smiri kontroverzu izazvanu njihovom intervencijom u propise koji su zasenili Veliku nagradu Kanade. Upravno telo Formule 1 pokušalo je da reši probleme sa bolidima koji poskakuju na stazi ove sezone, usred straha za bezbednost vozača, ali su njihovi napori jednostavno izazvali trenje širom padoka.

Direktor Mercedesovog tima, Toto Volf, rekao je da je FIA morala da reaguje s obzirom na svoju odgovornost za bezbednost vozača, ali njegov kolega iz Red Bula, Kristijan Horner, optužio je Mercedes da je dizajnirao automobil koji je pogoršao problem odskakanja i da bi trebalo da ga poprave radije nego očekujte promenu regulative.

Maks Ferštapen iz Red Bula pobedio je u Montrealu, povećavši prednost nad Serhiom Peresom, koji je završio drugi, na 46 poena i nad trećeplasiranim Šarlom Leklerkom na 49 poena. Mercedes je zauzeo treće i četvrto mesto sa Luisom Hamiltonom i Džordžom Raselom i tim je bio zadovoljan njihovim poboljšanjem u performansama.

Automobil marke Mercedes je posebno pogođen problemima pliskavice i poskakivanja koji su posledica novih propisa ove sezone. Pliskavica je nasilan vertikalni udar uzrokovan dobijanjem, a zatim gubljenjem sile pritiska usled aerodinamike efekta tla ispod automobila. Većina timova, uključujući Mercedes, veruje da su to sada rešili. Ali poskakivanje vozača u kokpitu ostaje za mnoge timove. To je faktor da automobili imaju veoma kruto vešanje i niske visine vožnje potrebne da bi se maksimizirao aero efekat tla.

U Monaku i Bakuu na neravnim stazama poskakivanje je bilo veoma ozbiljno i postavljala su se pitanja o bezbednosti vozača, uključujući rizik od mikro potresa mozga i da li su bezbedno mogli da vide zone kočenja.

U četvrtak pre VN Kanade, FIA je izdala tehničku direktivu u kojoj se navodi da treba da se pozabavi ovim pitanjem i pokuša da pronađe rešenje. Takođe je omogućio određene promene u Montrealu kako bi se to ublažilo. Ovo se pokazalo kontroverznim jer su neki timovi prigovarali na ono što su videli kao promenu pravila bez konsultacija.

Nakon žestokog glavnog sastanka tima u subotu, Volf je opisao političko manevrisanje nekih timova oko te teme – koje smatra bezbednosnim pitanjem – kao „jadno“ i „neiskreno“.

Nije postignut nikakav zadovoljavajući zaključak, tako da će se Nikolas Tombazis, tehnički direktor FIA-e za jednosed, sada sastati sa tehničkim direktorima timova ove nedelje kako bi pokušao da postigne konsenzus o tome kako da ide dalje pre sledeće runde, Velike nagrade Britanije u Silverstonu .

Pitanje je i dalje veoma napeto, jer je Mercedes optužen da je naterao svoje vozače da preuveličaju koliko im je bilo neprijatno u automobilu da bi ubrzali promenu pravila. Volf je, međutim, primetio da je to široko rasprostranjeno pitanje u timovima i da je zabrinut da je protivljenje rešavanju toga kratkovido. „Političko manevrisanje koje se dešava ne uzima u obzir šta je u srži ove teme“, rekao je on.

„U srži ove teme je da se od početka sezone vozači žale na bolove tokom vožnje ovim automobilima. Bol u leđima, zamagljen vid, govorimo o mikro potresima mozga i ljudima koji daju svoje povratne informacije u bukvalno svakom timu. Ovo je nešto sa čime se samo treba pozabaviti: šta god da je rešenje i šta god da se tehnički može primeniti da bi se išlo u tom pravcu.

„Moramo biti svesni da se ne radi o sečenju krila koje je prednost za tim, ili dvostrukog difuzora. Svi mi, direktori timova i timovi, imamo odgovornost da ovo ne shvatamo olako.”

Red Bul, koji predvodi šampionate vozača i konstruktora i ima automobil bez problema sa plime i poskakivanjem, nije iznenađujuće suzdržan da prihvati promene pravila za koje veruju da su potrebne samo zbog propusta drugih timova.

„Problem sa Mercedesom je ozbiljniji od bilo kog drugog automobila“, rekao je Horner. „To je sigurno na timu. To je u njihovoj kontroli da se bave time, ako to ne utiče na druge. Nismo imali problema sa poskakivanjem. Problem je što voze svoj automobil tako ukočeno. Mislim da je njihov koncept pre pitanje nego propis.”