FIA: Audi AG najavio ulazak u Formulu 1

FIA: Audi AG najavio ulazak u Formulu 1

Predstojećeg vikenda će biti održana Velika nagrada Belgije na čuvenoj stazi Spa-Francorchamps, a ovaj put događaj će biti upamćen po vestima koje su FIA, F1 i Audi podelili na specijalnoj konferenciji za novinere: Nemački proizvođač automobila ulazi u najbrži cirkus na svetu.

Formula 1 će dobiti novog dobavljača motora pošto Audi uđe u šampionat od 2026. godine, u skladu sa novom erom propisa o pogonskim jedinicama Formule 1.

Razvoj pogonskih agregata je prvi korak kojim će nemački brend stupiti u najvišu klasu auto-sporta. Kako je naveo predsednik Upravnog odbora Audi AG Markus Duesmann, ovaj korak je vrlo prirodan za Audi, obzirom da su posvećeni razvoju električnih motora i komponenti pogonskog sklopa, kao i primeni modernih goriva koja će zameniti fosilna goriva u motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Dalji razvoj planova i koraka u smeru integracije sa partnerima koji bi učestvovali u dizajniranju i razvoju šasije automobila. Kako je Duesmann naveo, u toku su razgovori sa potencijalnim partnerima i kada dođe do dogovora, Audi tim će to objaviti.

Audi – koji je deo Folksvagen grupe – dodao je da takođe podržava planove Formule 1 da bude održiviji i isplativiji, uz ograničenje troškova za proizvođače pogonskih jedinica uvedeno 2023. i F1 postavljajući cilj da bude Net Zero Carbon do 2030. godine.

FIA Predsednik Mohamed Ben Sulajem, predsednik Upravnog odbora AUDI AG Markus Duesmann, član Upravnog odbora za tehnički razvoj Oliver Hoffmann, F1 Direktor Stefano Domenicali

„Drago mi je što mogu da poželim dobrodošlicu Audiju u Formulu 1, legendarnom automobilskom brendu, pioniru i tehnološkom inovatoru“, rekao je predsednik i izvršni direktor F1 Stefano Domenikali, koji je radio za Folksvagen počev od 2014. „Ovo je važan trenutak za naš sport, ovim je naglašena ogromna snaga koju imamo kao globalna platforma koja nastavlja da raste.“

„Takođe je veliko priznanje da je naš prelazak na hibridne motore sa održivim gorivom 2026. buduće rešenje za automobilski sektor. Svi se radujemo što ćemo videti Audi logo među F1 automobilima.”

Proizvođač je rekao da će do kraja ove godine objaviti odluku o tome sa kojim timom će se „postrojiti 2026. godine“.

Postrojenje Audi Sporta u Nojburgu biće mesto gde će se razvijati pogonski agregat, što će biti prvi put posle više od decenije da će se F1 pogonski sklop proizvoditi u Nemačkoj.

„Motosport je sastavni deo Audijevog DNK“, rekao je Duesman. „Formula 1 je i globalna pozornica za naš brend i veoma izazovna razvojna laboratorija. Kombinacija visokih performansi i konkurencije je uvek pokretač inovacija i transfera tehnologije u našoj industriji. Sa novim pravilima, pravo je vreme da se uključimo. Na kraju krajeva, i Formula 1 i Audi teži jasnim ciljevima održivosti.”

Hofman je dodao: „S obzirom na velike tehnološke skokove koje serija čini ka održivosti 2026. godine, možemo govoriti o novoj Formuli 1. Formula 1 se transformiše, a Audi želi da aktivno podrži taj poduhvat. Bliska veza između našeg projekta Formule 1 i odeljenja za tehnički razvoj kompanije AUDI AG omogućiće sinergiju.”

Audi kaže da u njihovoj bazi u Nojburgu već postoje ispitni stolovi za testiranje motora F1, kao i za testiranje elektromotora i baterija. Trenutno rade na tome da do kraja godine postave kadrove, zgrade i tehničku infrastrukturu. Zatim će imati tri godine da fino podese pogonsku jedinicu pre ulaska u F1.

Adam Bejker, koji je imao nekoliko visokih pozicija za proizvođače i timove u motosportu, a takođe je proveo tri godine u FIA, vodiće projekat Formule 1 kao izvršni direktor.

Opširnije o ovoj vesti možete pronaći na zvaničnoj prezentaciji Formule 1.