F1: Velika nagrada Meksiko Sitija ostaje u kalendaru bar do 2025.

F1: Velika nagrada Meksiko Sitija ostaje u kalendaru bar do 2025.

Velika nagrada Meksiko Sitija na Autodromu Hermanos Rodriguez ostaće u kalendaru do 2025. godine, nakon sporazuma između F1, Vlade Meksiko Sitija i promotera trke.

Formula 1 se vratila u Meksiko 2015. godine, a trka ove sezone trebalo bi da privuče 350.000 navijača tokom tri dana. Prva Velika nagrada Meksiko Sitija koja se održava u okviru produženja ugovora biće održana 27-29. oktobra 2023.

Između 2015. i 2021. godine, događaj je generisao preko 2,443 miliona dolara ekonomske aktivnosti i stvorio 57,080. Događaj u 2021. otvorio je samo 9.236 radnih mesta i doneo ekonomsku korist za povratak od 768 miliona dolara sa dodatnih 494 miliona dolara u globalnoj medijskoj izloženosti.

„Veoma sam zadovoljan što mogu da objavim da će Formula 1 nastaviti da se takmiči u Meksiko Sitiju još tri godine prema ovom novom sporazumu“, rekao je Stefano Domenikali, predsednik i izvršni direktor Formule 1.

„Svake godine trka privuče veliki broj strastvenih navijača, a atmosfera je neverovatna i znam da će svi biti uzbuđeni zbog ove vesti. Želim da se zahvalim Klaudiji Šejnbaum, šefu vlade Meksiko Sitija, i Alehandru Soberonu i njegovom timu za njihovu stalnu posvećenost Formuli 1 i kontinuirani uspeh ovog događaja.”

Predsednik i izvršni direktor Corporacion Interamericana de Entretenimiento (CIE) Alehandro Soberon rekao je: „Produženje ugovora za Veliku nagradu Meksiko Sitija omogućeno je zahvaljujući rukovodstvu Klaudije Šejnbaum i vlade Meksiko Sitija. Mogućnost održavanja trke u glavnom gradu nacije do 2025. rezultat je koordinisanih napora da se očuva događaj koji donosi korist gradu i uzbuđenje hiljadama navijača. Nastavićemo da radimo kako bismo osigurali da trka i dalje bude snažan doprinos privredi našeg grada.”

Klaudija Šejnbaum, šef vlade Meksiko Sitija, dodala je: „Formula 1 je veoma važna za grad, ne samo zbog svog značajnog ekonomskog uticaja, već i zbog toga što je gledaju milioni ljudi širom sveta i ona pokazuje lepotu i veličinu Meksiko Sitiju celoj zemlji i celom svetu.

„Otkako smo preuzeli vladu Meksiko Sitija, nastojali smo da uspostavimo mehanizam koji bi omogućio održavanje Formule 1 uz učešće preduzetnika koji ne samo da imaju koristi od događaja, već i žele da ga ostvare jer vole grad, i oni vole Meksiko.”