F1: HAAS angažuje Halkenberga za 2023

F1: HAAS angažuje Halkenberga za 2023

Hulkenbergovo ime se pojavilo kao mogući kandidat HAAS-a nakon što je postalo jasno da je malo verovatno da će tim zadržati Šumahera.

Ove nedelje su se pojavili i izveštaji u Nemačkoj koji povezuju Hulkenberga sa HAAS-ovim ugovorom za 2023. godinu.

Drugi glavni kandidat bio je Antonio Đovanaci, omiljeni izbor dobavljača motora Ferarija, koji je ranije pomogao da se tim ohrabri da uzme Šumahera.

Šef tima Gunter Štajner je uvek insistirao da Ferari nema ugovorni poziv za smeštanje vozača u tim, iako je očigledno bilo prostora za pregovore između dve strane.

Bivši vozač Alfa Romea Đovanaci je pomogao u njegovom slučaju sa solidnim FP1 nastupom za HAAS u Monci, ali je Italijan potom torpedovao svoje šanse srušivši se odmah na početku sesije kada je imao drugi izlet u Ostinu.

Iako nije imenovao Halkenberga, Štajner je potvrdio na Interlagosu prošlog vikenda da je odluka doneta i da će biti objavljena pre Velike Nagrade Abu Dabija, osiguravajući da će onaj ko dobije posao moći da uradi Pireli test u utorak posle trke.

„Očekujte saopštenje negde sledeće nedelje“, rekao je on. „Ne govorim vam dan jer će tada svi čekati taj dan. Doći će sledeće nedelje.“

Dodao je: „Samo sređujemo detalje, kako ćemo, šta ćemo“.

Halkenbergov povratak predstavljaće izuzetan uspeh za 35-godišnjaka, čija je poslednja puna sezona bila sa Renoom 2019.

U 2020. nastupio je tri puta sa Rejsing Pointom kao rezervni vozač, iako je jedan nije startovao zbog tehničkog problema. Takođe je učestvovao u prve dve trke ove sezone sa preimenovanim timom Aston Martin nakon što je Sebastijana Fetela pogodio COVID-19.

Upitan ranije ove godine o svojim šansama da se vrati u Formulu 1, Hulkenberg je jasno stavio do znanja da je prihvatio da se to možda neće dogoditi.

„Ostaću kao rezervni vozač Astona, a svoje stvari radim za ServusTV“, rekao je on. „I dalje od toga, da budem iskren, nemam odgovor. Ne znam ni sam. Ali to je u redu. Ja sam u potpuno dobrom prostoru. I sasvim sam u redu s tim, nije hitno pitanje.

„Moram da pronađem nešto u trkama čime zaista želim da se bavim. To još nije došlo. A možda i u narednim mesecima, ne znam.

„Ali ja sam potpuno opušten i otvoren u vezi s tim. Imao sam mnogo, mnogo dobrih trkačkih godina. Ako ima još toga, odlično. Ali nije da mi život staje bez toga.“

Međutim, smatrao je da bi njegovo iskustvo i dalje moglo biti od koristi timu.

„Nema mnogo ljudi sa istorijom i iskustvom koje imam i još uvek imam toliko, ili se trkaju negde drugde, tako da nema toliko alternativa.“

„Ima mnogo mladih momaka u F2, mnogo talenata tamo. Ali očigledno još uvek nemaju F1 iskustvo.“