F1: Red Bul je potpisao sporazum sa FIA-om zbog kršenja finansijskih propisa u 2021

F1: Red Bul je potpisao sporazum sa FIA-om zbog kršenja finansijskih propisa u 2021

Red Bul je potpisao sporazum o prihvatljivom kršenju (ABA) sa FIA-om nakon kršenja finansijskih propisa za 2021. godinu, saopštilo je upravno telo F1.

Po prvi put u istoriji Formule 1, svih 10 timova su morali da podnesu račune o svojoj godišnjoj potrošnji u odnosu na limit troškova za 2021. do sledećeg marta.

U petak u Meksiku, FIA je objavila da je Red Bul prekršio.

„Uprava za ograničenje troškova prepoznala je da je Red Bull Racing kooperativno delovao tokom procesa revizije i da je nastojao da pruži dodatne informacije i dokaze kada se zatraže na vreme, da je ovo prva godina pune primene Finansijskih propisa i da postoji nije nikakva optužba ili dokaz da je RBR (Red Bul Racing) u bilo kom trenutku pokušao da postupi u lošoj nameri, nepošteno ili na lažan način, niti je namerno sakrio bilo koju informaciju od Uprave za ograničenje troškova“, saopštila je FIA.

„U ovim okolnostima, Uprava za ograničenje troškova ponudila je RBR-u ABA da reši ovaj problem. RBR je prihvatio tu ponudu.”

U sažetku, otkriveno je da je Red Bull premašio limit troškova za 2021. od 118.036.000 funti za manje od 5% (1.864.000 funti ili 1,6%), što je manji prekršaj. FIA je saopštila da priznaje da je Red Bull primenio „tačan tretman u okviru svoje celogodišnje izveštajne dokumentacije o njihovom nominalnom poreskom kreditu za 2021. godinu u vrednosti od 1.431.438 funti“ i da bi prema tome premašili ograničenje za 432.652 dolara ili 0,37%.

Što se tiče sankcija, Red Bul mora da plati 7 miliona dolara FIA u roku od 30 dana od datuma izvršenja ABA.

Takođe dobijaju manju sportsku kaznu u vidu smanjenja od 10% u ograničenim ograničenjima za ograničeno testiranje aerotunela i ograničenu dinamiku računarske dinamike (CFD).

Na osnovu šampionske pozicije Red Bulla, koeficijent koji se koristi za izračunavanje njihove alokacije će pasti sa 70% na 63%.

Red Bul će takođe snositi troškove koje je napravila Cost Cap Administration u vezi sa pripremom ABA.

FIA je saopštila da odluka Uprave za ograničenje troškova da uđe u ABA „predstavlja njenu konačnu odluku kojom se ovo pitanje rešava i ne podleže žalbi“.

Očekuje se da će direktor Red Bul tima Kristijan Horner prokomentarisati vest kasnije u petak ujutro u Meksiko Sitiju.

Nepoštovanje od strane Red Bulla sa bilo kojim uslovima ABA-e će dovesti do daljeg kršenja procedure i automatskog upućivanja Komisiji za odlučivanje o ograničenju troškova.

Ranije ove godine, Vilijams je kažnjen sa 25.000 dolara zbog proceduralnog kršenja finansijskih pravila. Britanski tim je propustio rok da dostavi svoju godišnju potrošnju.