F1: Nikolas Latifi od 2023 u IndyCar

F1: Nikolas Latifi od 2023 u IndyCar

Karijera Nikolasa Latifija u F1 završiće se ove godine, a Vilijams je potvrdio da neće ponuditi kanadskom vozaču produženje za 2023. godinu.

Malo ko je bio iznenađen ovom najavom, s obzirom na to da je Latifi veći deo godine proveo ne uspevajući da parira rezultatima svog novog timskog kolege Aleksa Albona.

Monca je bila ekser u kovčeg za Latifija, gde ga je Nik de Vris sveobuhvatno nadmašio u kvalifikacijama i trci uprkos angažovanju za tim u poslednjem trenutku.

Ipak, Latifijev poen koji je završio u Japanu služi kao podsetnik da se – iako nije kalibar F1 – još uvek takmiči na najvišem nivou u motosportu.

Prema izveštaju Dejvida Lenda, očekuje se da će Nikolas Latifi da se takmiči u IndyCar-u sledeće sezone, preuzimajući volan četvrtog automobila Čipa Ganasija.

Još uvek postoji izvesna neizvesnost u pogledu prirode njegovog ugovora, a zvanična potvrda o specifičnostima ovog posla još uvek se čeka.

Ako Latifi bude potvrđen kao vozač IndyCar-a za 2023. godinu, pridružiće se Romain Grosjean-u i Marcus Ericsson-u u prelasku sa Formule 1 na IndyCar.

I Grosjean i Erikson su postigli uspeh u Sjedinjenim Državama, tako da će biti intrigantno posmatrati kako se 27-godišnjak prilagođava u ovom sledećem poglavlju svoje karijere.

Malo je verovatno da će Latifi biti predvodnik u IndyCar-u – barem u svojoj prvoj sezoni – ali kanadski vozač može da uspostavi snažnu karijeru za sebe tako što će nizati konzistentne rezultate i demonstrirati sličan tempo svojim saigračima.

Njegova karijera u Formuli 1 ukazuje da će njegovi rezultati biti manje impresivni od onih kao što su Erikson i Grožan, ali će Latifi definitivno imati hiljade fanova koji navijaju za njegov uspeh u IndyCar-u.