F1: Alonso je izgubio bodove nakon protesta HAAS na Velikoj nagradi SAD

F1: Alonso je izgubio bodove nakon protesta HAAS na Velikoj nagradi SAD

Fernando Alonso je pao sa P7 na P15 u klasifikaciji za Veliku nagradu Sjedinjenih Država 2022, nakon protesta protiv njegovog automobila od strane rivala Hasa.

Alonso je bio umešan u dramatičnu nesreću sa Lensom Strolom na stazi u Americi, pri čemu je Španac poleteo u vazduh nakon što je stupio u kontakt sa zadnjim delom Strolovog Aston Martina pre nego što je nekim čudom nastavio dalje.

Međutim, nije sve bilo dobro sa Alonsovim desnim retrovizorom, koje se snažno zatreslo pre nego što se odvojio, dok je dvostruki šampion jurio kroz polje kako bi uhvatio P7 kod zastave.

Međutim, protest Haasa u nedelju uveče protiv Alonsovog automobila i protiv Serhia Pereza ​​iz Red Bula – koji je pretrpeo oštećenje završne ploče prednjeg krila rano u trci – stjuardi su smatrali prihvatljivim.

I dok su stjuardi odlučili da ne reaguju u slučaju Perezovog automobila, Alonsov Alpine A522 se smatralo da je bio u nesigurnom stanju nakon sudara – sa kaznom od 30 sekundi posle trke Alonsu (10 sekundi na sredini trke). trka stop-go kazna više nije izvodljiva), pao je sa P7 na P15.

U svojoj presudi, stjuardi su naveli da su „duboko zabrinuti što automobilu 14 [Alonso] nije data crno-narandžasta zastava [pokazana takmičaru za koji se proceni da je pretrpeo mehanička oštećenja koja zahtevaju hitnu pažnju u boksu], ili na barem radio poziv da se popravi situacija, uprkos… dva poziva Kontroli trke od strane Haas tima.

„Bez obzira na gore navedeno, član 3.2 Sportskog pravilnika Formule 1 je jasan – automobil mora biti u bezbednom stanju tokom cele trke, au ovom slučaju, automobil 14 nije bio. Ovo je odgovornost Alpine tima.”

Argumenti Alpine da slična oštećenja na bolidima Luisa Hamiltona i Čarlsa Leklerka na Velikoj nagradi Japana 2019. nisu dobila nikakvo upozorenje takođe su smatrani nebitnim.

Stjuardi su takođe primetili da je Has „dobio crno-narandžastu zastavu u tri navrata ove godine za situacije u kojima je njihov automobil bio u nesigurnom stanju“ – poslednja od tih prilika je bila na Velikoj nagradi Singapura.

Alpine je, u međuvremenu, odlučio da protestuje protiv presude, rekavši: „BVT Alpine F1 tim je razočaran što je dobio kaznu posle trke za automobil broj 14 sa današnje Velike nagrade Sjedinjenih Država, što nažalost znači da se Fernando pomera van pozicija koje plaćaju bodove.

„Tim je postupio pošteno i smatrao je da je automobil ostao strukturalno bezbedan kao rezultat Fernandovog incidenta sa Lensom Strolom u 22. krugu trke sa desnim retrovizorom koji se odvojio od šasije kao rezultat oštećenja izazvanog Strolom.“

„FIA ima pravo da stavi crno-narandžastu zastavu na bolid tokom trke ako smatra da je nebezbedno i, ovom prilikom, procenila je automobil i odlučila da ne koristi zastavu. Štaviše, nakon trke, tehnički delegat FIA-e smatrao je automobil legalnim. Tim takođe smatra da zbog toga što je protest uložen 24 minuta nakon navedenog roka, nije trebalo da bude prihvaćen i da se kazna smatra nevažećom.“