Euro 2024: Diplomatski sukob zasjenio četvrtfinale Turske protiv Holandije

Euro 2024: Diplomatski sukob zasjenio četvrtfinale Turske protiv Holandije

Ulazak u četvrtfinale Evropskog prvenstva između Turske i Holandije bio je obavijen diplomatskim sukobom nakon kontroverznog gesta turskog fudbalera Meriha Demirala. Gest rukom Demirala nakon postignutog gola protiv Austrije doveo je do sporazuma između Turske i Nemačke, zbog povezanosti gesta sa turskim nacionalistima i ultranacionalističkim grupama. Ova situacija izazvala je osude nemačkih vlasti i neslaganja unutar turskog tima, optužbi za ksenofobiju i čak promene planova turskog predsednika Erdogana koji je odlučio prisustvovati meču na Olimpijskom stadionu u Berlinu.

UEFA je suspendovala Demirala na dva meča zbog kontroverznog slavlja nakon gola protiv Austrije, navodeći da je taj gest narušio ugled sporta. Turski „ultrasi“ su pozvali navijače da im se pridruže u istom gestu tokom intoniranja himne pre meča, a očekuje se da će se isti gest ponoviti i tokom utakmice.

Demiral i turske vlasti brane gest kao izraz turskog ponosa, dok kritičari tvrde da podržava desničarske organizacije poznate po rasizmu i nasilju nad manjinama. Ova situacija dodatno je zakomplikovala atmosferu pred ovaj ključni meč.

Holandija se plasirala u četvrtfinale pobedom nad Rumunijom od 3:0, dok je Turska zauzela drugo mesto u grupi iza Portugala i zatim pobedila Austriju uz dva gola Demirala. Očekuje se uzbudljiva borba na terenu, s obzirom na ulogu koja vodi u polufinale protiv Engleske ili Švajcarske.

Holanđani su se mučili u grupnoj fazi, ali su uspeli da se plasiraju u nokaut fazu, dok će Turska morati da se nosi sa izostancima zbog suspendovanog Demirala i drugih igrača. Selektor Holandije Ronald Kuman ističe važnost fitnesa igrača kao ključnog faktora za uspeh u ovom delikatnom trenutku turnira.

Očekuje se da će meč biti izuzetno zanimljiv, s obzirom na istoriju sukoba i rivalstva između ove dve reprezentacije. Holandija teži plasmanu u polufinale po šesti put, dok Turska ima priliku da se ponovo domogne tog dela takmičenja, s obzirom na svoj prethodni uspeh 2008. godine.