MOK razmatra uvođenje prvih Olimpijskih esportskih igara kako bi privukao mladu publiku

MOK razmatra uvođenje prvih Olimpijskih esportskih igara kako bi privukao mladu publiku

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) najavio je da će sledećeg meseca na sastanku u Parizu predložiti dodavanje Olimpijskih igara za video igre u svoj portfolio događaja, u nadi da će privući i zadržati mladu publiku koja je ključna za budućnost Olimpijskog pokreta.

Predsednik MOK-a, Tomas Bah, izjavio je na onlajn brifingu da su u „naprednim razgovorima sa potencijalnim domaćinom“ za prve Olimpijske igre esporta, čiji bi domaćin trebalo da bude objavljen ubrzo nakon sastanka u Parizu zakazanog za 23. i 24. jul.

Olimpijske igre esporta nadovezaće se na nedelju takmičenja u video igricama koju je podržao MOK, a koja je održana prošle godine u Singapuru. Ovo takmičenje kombinovalo je fizičke simulacije olimpijskih sportova sa tradicionalnim video igrama.

Prema MOK-u, 75% gledalaca koji su pratili događaje u Singapuru bilo je u uzrastu od 13 do 34 godine.

Ovo inicijativa predstavlja još jedan korak napred za francuskog zvaničnika Dejvida Lapartijena, koji se sve više vidi kao potencijalni kandidat za liderstvo u MOK-u. Lapartijen je bio ključan u promovisanju esporta u olimpijskim krugovima, a prošle godine je bio vođa francuskog olimpijskog komiteta, takođe istaknut zbog kandidature francuskih Alpa za Zimske olimpijske igre 2030.

Predsednik Bah je takođe naglasio da će događaj video igara imati finansijski model koji će biti odvojen od postojeće podela prihoda od letnjih i zimskih igara, čime se osigurava da druge olimpijske sportove neće ugroziti finansijski rizici.

Odluka o uvođenju Olimpijskih igara za video igre predstavlja odgovor MOK-a na potrebu za modernizacijom i prilagođavanjem digitalnoj revoluciji, čime se otvara nova era za integraciju tehnologije u globalni sportski spektakl.