Esports federacija glasa da dozvoli rusku zastavu na događajima

Esports federacija glasa da dozvoli rusku zastavu na događajima

Ruska esport federacija saopštila je u ponedeljak da je Međunarodna esport federacija (IESF) – upravno telo koje sankcioniše takmičarska takmičenja u video igricama – glasala da dozvoli ruskim timovima i igračima da se takmiče pod sopstvenom zastavom i himnom na predstojećim događajima.

„Svakako, ovo su sjajne vesti“, rekao je Dmitrij Smit, predsednik Ruske esport federacije, u izjavi objavljenoj na veb stranici organizacije u ponedeljak. „Po našem shvatanju, sport treba da ujedini, a svaki oblik diskriminacije sportista po nacionalnoj i bilo kojoj drugoj osnovi je neprihvatljiv.

Smit je dodao da je Ruskoj esport federaciji „drago što smo uspeli da postignemo poništavanje prethodne odluke, a naš tim će se konačno takmičiti pod svojom zastavom.

Takođe je primećeno da je odbijen predlog Ukrajinske esport federacije da suspenduje članstvo Rusije u međunarodnoj federaciji.

Prema Smitovoj izjavi, 32 delegata Esports-a bila su za povlačenje zabrane ruskim igračima da se takmiče pod sopstvenom zastavom i svojom nacionalnom himnom. Protiv odluke glasalo je 13 delegata, dok je još 25 bilo uzdržano. Ovim potezom se ukida prethodno glasanje Međunarodne esport federacije 8. aprila 2022. da se ruskim timovima i igračima zabrani da nastupaju uz nacionalne simbole kao što su zastave i himne.

Kolektivna odluka koju je upravno telo Esports donelo prošle godine odražava nekoliko ograničenja i sankcija koje su uvedene za ruski sport nakon vojne ofanzive Moskve u Ukrajini prošle godine.

Ruski klupski i međunarodni fudbalski timovi, na primer, ostaju na marginama velikih takmičenja u sportu nakon što su UEFA i FIFA, tela koja nadgledaju fudbal u Evropi i na međunarodnom nivou, usvojila ograničenja koju je preporučio Međunarodni olimpijski komitet (MOK).

Prošlog meseca MOK je zvanično pozvao 203 zemlje da se takmiče na Olimpijskim igrama 2024. u Parizu, Francuska, posebno isključujući Rusiju i Belorusiju.

IESF Svetsko prvenstvo u esportu 2023. se trenutno održava u rumunskom gradu Jašiju. Planirano je da manifestacija traje do 3. septembra.