ESPN: Nikola Topić možda propusti celu sledeću sezonu

ESPN: Nikola Topić možda propusti celu sledeću sezonu

Nikola Topić je fantastično otvorio nedavno završenu sezonu 2023/2024. Kao prvi plejmejker Mege beležio je sjajne partije u ABA ligi, a delovalo je da će napraviti iskorak na još viši nivo kada je pojačao Crvenu zvezdu.

Međutim, njegov boravak u crveno-belom dresu nažalost su obeležile povrede kolena. Prva zbog koje je usledilo višemesečno odsustvo i druga u kojoj mu je stradao ligament kolena.

Zbog toga su NBA timovi donekle promenili mišljenje o tome da bi 18-godišnji organizator igre trebalo da bude izabran na samom vrhu NBA drafta koji će se 26. juna održati u Njujorku.

O tome je pisao i Džonatan Givoni , novinar američkog ESPN koji se izbliza bavi draftom, a naročito igračima koji dolaze van granica SAD.

Po njegovoj trenutnoj proceni, Topić bi na predstojećem draftu mogao da bude izabran sa desete pozicije, a taj pik trenutno u svom vlasništvu ima Juta Džez. Ipak, koleno je problem i vrlo je verovatno da će NBA timovi biti oprezni kada je njegova rehabilitacija u pitanju.

„ Strahovi NBA timova su se ostvarili kada je na lekarskim pregledima ‘draft kombajnu’ otkriveno da je Topić delimično pokidao medijalni ligament kolena i da će ta povreda morati da bude lečena operacijom. Dužinu oporavka će morati da odrede lekari-specijalisti u SAD, ali ne bi bilo iznenađenje da propusti čitavu prvu sezonu. Na isti način su to prethodnih godina učinili Čet Holmgren, Džoel Embid, Majkl Porter junior i Blejk Grifin na startu svojih karijera u NBA “, piše Džonatan Givoni za američki ESPN.

Uprkos problemu sa kolenom, NBA timovi su „zagrejani“ za sposobnosti koje donosi mladi srpski plejmejker.

„ Činjenica je da je Topić sa samo 18 godina mlađi od čak šest od 24 učesnika ‘Mekdonalds Ol-Amerikan’ utakmice i da je u nekim trenucima bio blizu toga da ga razmatraju za prvog pika drafta. Zbog toga neće mnogo pasti na draftu. San Antonio (osmi pik), Juta (10. pik), Oklahoma Siti (12. pik) i Portland (14. pik) deluju kao potencijalne destinacije, u zavisnosti od lekarskih procena. Samo timovi koji imaju prvih 15 pikova dobiće pristup tim informacijama, tako nalaže novi kolektivni ugovor (CBA) koji je na snazi u NBA “, navodi Givoni .

1. pik: Zakari Risašer (Francuska) – Atlanta Hoks

2. Aleks Sar (Francuska, igra u Australiji) – Vašington Vizards

3. Donovan Klingan (Jukon) – Hjuston Rokits

4. Rid Šepard (Kentaki) – San Antonio Spars

5. Matas Buzelis (Dži liga) – Detroit Pistons

6. Stefon Kasl (Jukon) – Šarlot Hornets

7. Rob Dilingam (Kentaki) – Portland Trejl Blejzers

8. Dalton Kneht (Tenesi) – San Antonio Spars

9. Tidžane Salaun (Francuska) – Memfis Grizlis

10. Nikola Topić (Crvena zvezda) – Juta Džez

40. Nikola Đurišić (Mega) – Portland Trejl Blejzers