Istorija u Premijer ligi: Sudija Rebeka Velč pravi prekretnicu

Istorija u Premijer ligi: Sudija Rebeka Velč pravi prekretnicu

U subotu je engleska Premijer liga doživela istorijski trenutak s pojavljivanjem svoje prve ženske sudije na terenu. Rebeka Velč kontrolisala je utakmicu između Barnlija i Fulama, a ovaj događaj je odjeknuo širom fudbalskog sveta.

Menadžer Barnlija, Vinsent Kompani, nazvao je ovaj trenutak „prekretnicom“ i pohvalio Velčinu izuzetnu predanost i profesionalnost. Na poluvremenu utakmice, Kompani je razgovarao s Velčom i čestitao joj na ovom značajnom dostignuću.

„Želeo sam da joj čestitam jer je ovo veliki trenutak“, izjavio je Kompani. „Pošteno je reći da je ovo prekretnica, i srećan sam što sam deo ovog trenutka. Najbolje će uvek biti kada nekome sudi na osnovu zasluga, a Rebeka to zaslužuje.“

Rebeka Velč već je bila deo istorije kao četvrti zvaničnik u Premijer ligi u novembru, a sada je napravila korak dalje postavši prva žena koja sudi kao glavni sudija u ovom prestižnom takmičenju. Prethodno je ušla u istoriju kada je sudila na meču FA kupa 2022. godine i meču drugog ranga šampionata 2021. godine.

Gledaoci su ispratili Rebeku Velč aplauzima dok je izlazila iz tunela stadiona Krejven Kotidž, pokazujući podršku njenom doprinosu svetu fudbala. Velč, koja je sudija od 2010. godine, svojim trudom i radom dokazala je da su granice u fudbalu sve šire, a talent i sposobnost su iznad svih drugih faktora.