Englez Hari Kejn i Španac Dani Olmo okončali Evro 2024 kao najbolji strelci

Englez Hari Kejn i Španac Dani Olmo okončali Evro 2024 kao najbolji strelci

Engleski fudbaler Hari Kejn završio je Evropsko prvenstvo 2024. godine kao šesti najbolji strelac, što je još jedno priznanje za njega, iako još nije uspeo da osvoji veliki trofej za svoj klub ili reprezentaciju.

Na turniru, Kejn je postigao tri gola, što ga je svrstalo među najbolje strelce zajedno sa Danijem Olmom iz Španije, Jamalom Musialom iz Nemačke, Kodijem Gakpoom iz Holandije, Ivanom Šrancem iz Slovačke i Žoržom Mikautadzeom iz Gruzije.

Ovo je drugi put zaredom da je Kejn bio u finalu Evropskog prvenstva, nakon poraza Engleske od Italije pre tri godine. Pored toga, Kejn je bio i u finalu Lige šampiona i dva finala Liga kupa Engleske, ali nije uspeo da osvoji nijedan od tih takmičenja, iako je dobio mnoga individualna priznanja.

UEFA je odlučila da će više igrača podeliti nagradu za najboljeg strelca Evropskog prvenstva 2024. ukoliko postignu isti broj golova, što predstavlja promenu u odnosu na prethodne turnire.

Na prethodnom Evropskom prvenstvu za muškarce, Kristijano Ronaldo i Patrik Šik postigli su po pet golova, ali je Ronaldo dobio priznanje jer je imao i asistenciju, dok Šik nije imao nijednu. Prema starom sistemu, Danijel Olmo bi dobio prednost u odnosu na ostale igrače sa tri gola jer bi imao dve asistencije.

UEFA je proglasila Rodrija iz Španije za najboljeg igrača turnira, dok je Lamine Jamal, napadač Španije koji je nedavno napunio 17 godina, proglašen za najboljeg mladog igrača turnira.