Egipat se kvalifikovao za finale Afričkog kupa nacija

Egipat se kvalifikovao za finale Afričkog kupa nacija

Egipat je u sredu pobedio Gvineju sa 2-1 i obezbedio rekordno 26. nastup na finalu Afričkog kupa nacija, pošto je jednim mečom obezbedio prvo mesto u svojoj kvalifikacionoj grupi.

Egipat je osma zemlja koja se kvalifikovala za finale sa 24 tima, koje će biti domaćin u Obali Slonovače sledeće godine.

Poraz od Gvineje, sa devet bodova, otvara vrata jednom od druga dva tima u grupi – Etiopiji i Malaviju – koji imaju po tri i igraju u utorak. Pobednik tog meča tada ima šansu da sustigne zaostatak, ali nerešen rezultat bi omogućio da se Gvineja kvalifikuje.

Utakmica je odigrana u egipatskoj Ismailiji jer Južni Sudan nema adekvatan stadion, a Gambija je posle četiri minuta prošla autogolom.

Južni Sudan se dva puta vraćao nakon toga samo da bi uvideo da su bodovi izmakli i poraz je prekinuo njihove nade u plasman u finale.

Pobeda Gvineje Bisao od 1:0 nad Sao Tome e Principeom ranije u sredu u derbiju Luzofona povećala je njihove šanse da se kvalifikuje iz Grupe A, gde su napredovali na 10 bodova posle pet utakmica uz prednost od jednog boda nad Nigerijom.

Pobednik u 55. minutu iz bivšeg omladinskog reprezentativca Belgije Zinjo Gano kvalifikovaće Gvineju Bisao za četvrti uzastopni nastup u finalu ako Sijera Leone ne uspe da pobedi Nigeriju u drugoj utakmici grupe u nedelju.

Sao Tome je prepustio domaću prednost Gvineji Bisao jer je njihov sopstveni stadion proglašen nepodesnim za korišćenje u međunarodnim takmičenjima. Mala ostrvska nacija je sada primila 20 golova u grupi iz svojih pet mečeva.

U subotu će biti odigrano još sedam kvalifikacionih utakmica u pretposlednjem kolu mečeva.

Dva najbolja tima u svakoj grupi igraće u finalu u januaru.