Fondacija za ljudska prava: Većina ruskih sportista kojima je dozvoljeno da učestvuju na Ol podržavaju rat u Ukrajini

Fondacija za ljudska prava: Većina ruskih sportista kojima je dozvoljeno da učestvuju na Ol podržavaju rat u Ukrajini

Međunarodna fondacija za ljudska prava Global Rights Compliance (GRC) objavila je izveštaj u kojem se navodi da je većina ruskih i beloruskih sportista, uprkos podršci ruskoj invaziji na Ukrajinu, dobila dozvolu da učestvuju na Olimpijskim igrama. Fondacija ističe da Međunarodni olimpijski komitet (MOK) nije adekvatno reagovao na ove povrede, iako su prezentovani jasni dokazi.

Da bi bili pozvani na Igre, sportisti su morali da prođu kroz detaljne provere kako bi se osiguralo da ne podržavaju aktivno ratovanje u Ukrajini niti imaju veze sa vojskom svoje zemlje. Ipak, prema GRC-u, neki sportisti su prekršili ova pravila. Na primer, biciklistkinja Olena Ivančenko je lajkovala objavu na društvenim mrežama koja je podržavala ratne aktivnosti.

Osim toga, izveštaj ukazuje na slučajeve drugih sportista koji su prekršili pravila, poput biciklistkinje Tamare Dronove i kanuistkinje Olesie Romasenko. Neki beloruski sportisti takođe su prekršili propise MOK-a.

Petnaest Rusa i 16 Belorusa će se takmičiti pod neutralnom zastavom na predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu. Iako neće učestvovati u ceremoniji otvaranja, imaće priliku da je posmatraju zajedno sa ostalim sportistima. Takođe je istaknuto da je u Parizu odata počast ukrajinskim sportistima koji su izgubili živote tokom ruske invazije na Ukrajinu.

U Parizu je održan miran skup kojeg su organizovala Udruženje Ukrajinaca Francuske uz podršku Svetskog kongresa Ukrajinaca. Oko hiljadu učesnika marširalo je noseći majice sa imenima 450 ukrajinskih sportista koji su stradali tokom ovog konflikta.