Drogba se udružuje sa FIFPRO, ILO-om da edukuje afričke igrače o lažnim agentima

Drogba se udružuje sa FIFPRO, ILO-om da edukuje afričke igrače o lažnim agentima

Bivši napadač Čelsija Didije Drogba kaže da fudbaleri u Africi prečesto postaju žrtve lažnih agenata koji prodaju obećanja o slavi i bogatstvu, piše Rojters.

Preko svoje fondacije, Drogba se udružio sa svetskim sindikatom fudbalera FIFPRO i Međunarodnom organizacijom rada kako bi podigao svest o rizicima.

„Molim vas, treba da čujete ovo“, kaže bivši reprezentativac Obale Slonovače Drogba u animiranom video snimku kampanje igračima. „Budite veoma oprezni kome verujete. Nikad ne verujte osobi koja želi vaš novac.“

FIFPRO je nedavno anketirao 263 igrača iz sedam afričkih zemalja i otkrio da je više od 70% njih kontaktirao neko ko je obećao da će im pomoći da promene klub.

Igračima koji su se obraćali najčešće je ponuđena šansa za suđenje (43%) ili ugovor sa klubom (39%) – a 56% nije dobilo obećano suđenje, dok 44% nije potpisalo ugovor koji je očekivao znak.

„FIFPRO je čuo mnogo priča o igračima kojima se obraćaju ljudi koji se pretvaraju da su agenti koji obećavaju da će ugovoriti suđenje ili ugovor sa novim klubom“, navodi se u saopštenju FIFPRO-a.

„Realnost je manje glamurozna… U nekim od najgorih slučajeva igrači se nađu zarobljeni u inostranstvu bez novca da se vrate kući.“

Naročito mladi igrači, rekao je Drogba, su u opasnosti u svojoj želji da obezbede agenta.

„Vaš najbolji agent nije momak kome verujete, najbolji agent kojeg možete imati su vaši nastupi“, rekao je Drogba u video pozivu ove nedelje sa novinarima. „Ovo nikada ne laže. Dakle, što više nastupate, više klubova dolazi da vas gleda kako igrate.

„Ono što vidim je da mnoga deca traže agenta da mi nađu klub. To ne funkcioniše tako. To je učinak koji privlači pažnju klubova i dobrih agenata.“

U skladu sa novim propisima FIFA, od 1. oktobra 2023. svaki fudbalski agent mora da ima FIFA licencu, što zahteva polaganje ispita.

Kampanja uključuje pamflet za igrače sa praktičnim savetima kao što su kako da identifikuju lažnog agenta, šta treba tražiti u ugovoru i prava igrača kao stranog zaposlenog.

„Neki naši prijatelji su platili celu svoju porodičnu ušteđevinu, sve što su imali, ali nikada nisu igrali u inostranstvu“, kaže Drogba u svom animiranom videu. „Umesto toga, ostavljeni su nasukani na aerodromu, ili u otrcanom prostoru, ispod stadiona sa još 20 drugih, ili žive ispod mosta ili čak bačeni u zatvor u Aziji.

„I ne govorim o jednom igraču. Ali hiljade kao i vi, sa istim nadama i snovima koji su prevareni i ostavljeni bez ičega… Ne želim da budete sledeći.“

Ovaj 45-godišnjak je jedan od najuspešnijih afričkih igrača u istoriji Premijer lige. Za Čelsi je postigao 164 gola, osvojio četiri titule prvaka i Ligu šampiona i dva puta osvojio Zlatnu kopačku Premijer lige.