Đoković osudio zabranu ruskih takmičara na Vimbldonu

Đoković osudio zabranu ruskih takmičara na Vimbldonu

Prvi teniser sveta Novak Đoković izneo je odluku da se igračima iz Rusije i Belorusije zabrani učešće na Vimbldonu.

Prvi teniser sveta Novak Đoković kritikovao je odluku da se igračima iz Rusije i Belorusije zabrani da se takmiče na ovogodišnjem Vimbldonu, i podržao je odluku i ATP-a i VTP-a da uskrate bodove za plasman na trećem grend slemu u godini.

Organizatori Vimbldona su nedavno objavili da će ograničiti ulazak igračima iz Rusije i Belorusije u znak protesta zbog tekuće ruske vojne kampanje u Ukrajini, i kao deo šireg poteza u svetu sporta u kojem su razne sportske federacije uvele sankcije protiv obe zemlje.

Međutim, tom potezu su se usprotivila rukovodeća tela muškog i ženskog tenisa koji su izjavili da bi ograničavanje Grand Slam turnira tako da ima puno igrača ugrozilo turnir u celini – i naknadno uklonili bodove na rang listi sa ovogodišnjeg Vimbldona, efektivno pretvarajući ga u izložbeni događaj.

A često otvoreni Đoković je u nedavnom intervjuu jasno stavio do znanja da se protivi tom potezu.

„Nisu o tome razgovarali ni sa kim iz ATP-a ili bilo kojim pojedinačnim igračima – ili, u tom slučaju, ruskim ili beloruskim igračima – da bi samo komunicirali i razumeli da li postoji zajednički jezik gde bi obe strane mogle da naprave kompromis i da bi nešto moglo da funkcioniše van”, rekao je Đoković.

„Tako da mislim da je to bila pogrešna odluka. Ja to uopšte ne podržavam.”

Odluka da se sa Vimbldona uklone poeni sa rang-liste verovatno će imati negativan efekat za nekoliko igrača, uključujući Đokovića, koji izgleda da će izgubiti prvo mesto na svetskoj rang listi čak i ako osvoji i Otvoreno prvenstvo Francuske i Vimbldon.

Ironično, čovek koji bi ga mogao naslediti na vrhu liste je Rus Daniil Medvedev, koji će biti odsutan sa terena na travi u Londonu.

Ali uprkos tome što je u prošlosti imao sukobe sa ATP-om, Đoković je rekao da je njihova odluka da uskrate plasman na rang listi bila ispravna.

„Zajedno, drago mi je što su se igrači udružili sa ATP-om, upravnim telom muškog tenisa, i pokazali Grend slemu da kada se desi greška – a bila je, sa strane Vimbldona – onda moramo da pokažemo da će biti nekih posledica“, rekao je on.

„Za mene, ili za momke koji su radili dobro prošle godine, ne samo da nećemo imati priliku da zaradimo bodove, već i ne možemo da ih branimo“, dodao je on.

„I ima nekih momaka, očigledno, koji, naravno, neće imati priliku da zarade bodove. To je veoma jedinstvena i čudna situacija, moram da kažem.”

Nekoliko igrača, među kojima je možda najznačajnija Naomi Osaka, sugerisali su da bi mogli da preskoče događaj ako poeni za rangiranje nisu u ponudi – ali Đoković kaže da to nije opcija za njega i da će ga i dalje mamiti mogućnost da dodajući 21. grend slem titulu svom trofeju.

„Grand slem je i dalje grend slem“, rekao je on.

„Vimbldon je za mene uvek bio turnir iz snova kada sam bio dete. Tako da ne gledam na to kroz sočivo bodova ili novčane nagrade. Za mene je to nešto drugo.”