Pobeda Mančester Sitija protiv Lester Sitija, Liverpul poražen

Pobeda Mančester Sitija protiv Lester Sitija, Liverpul poražen

LONDON – Zapanjujući slobodan udarac Kevina de Brujnea zapečatio je pobedu šampiona Mančester Sitija protiv Lester Sitija od 1:0 i tako ih stavio na prvo mesto Premijer lige, ali je sezona Liverpula otišla iz loše u lošiju sa porazom od 2:1 kod kuće, preneo je Rojters.

Drugim uzastopnim porazom Liverpula od ekipe koja se nalazi u poslednje tri, nakon prošlonedeljnog preokreta u Notingem Forestu, ostao je na devetom mestu, osam bodova manje od prva četiri.

Čelsi je takođe izgubio teren pošto je povratak Grejema Potera u Brajton i Hov Albion završen rezultatom 4-1.

Totenhem Hotspur je gledao u treći uzastopni poraz lige, ali je uzvratio sa 2-0 i pobedio Bornmutom sa 3-2 i zadržao ih na trećem mestu iznad Njukasl junajteda.

Visokoleteće Svrake su savladale Aston Vilu sa 4-0, dok je Kristal Palas prešao u gornju polovinu nakon što je Odson Edouard postigao gol u prvom poluvremenu koji je doneo pobedu na domaćem terenu nad Sautemptonom od 1-0.

Odlično izjednačenje kapitena Vulverhempton Vonderersa Rubena Nevesa obezbedilo je nerešeno 1-1 na Brentfordu, ali je njegov tim završio meč sa 10 igrača nakon što je Dijego Kosta isključen jer je glavom udario strelca Brentforda Bena Mija.

Mančester Siti ima 29 bodova iz 12 utakmica, jedan bod više od Arsenala koji je u nedelju ugostio Notingem Forest.

Sparsi su prešli na 26 bodova iz 13 utakmica sa Njukaslom, koji je izgubio samo jednom cele sezone, na 24. Čelsi ima 21 na petom mestu.

Fulam je mogao da se izjednači po broju bodova sa Čelsijem, ali je ostao nerešen 0-0 kod kuće protiv Evertona.

Mančester Siti je bio bez mašine za golove Erlinga Halanda po prvi put otkako je stigao u klub i njegovo odsustvo je bilo jasno jer im je nedostajala oštrica u prvom poluvremenu.

Ali belgijski vezista De Brujne je dočarao nešto posebno, ispalivši nezaustavljiv slobodan udarac u mrežu četiri minuta posle prekida, a Siti je izdržao uprkos pritisku Lestera.

De Brujnea je ove sezone prilično zasenio Haland, a menadžer Pep Gvardiola je zahtevao više.

Belgijanac je ponovo odgovorio na poziv sa stilom.

„Golove i asistencije može da uradi na slepo. Ali potrebna nam je ovakva vrsta učešća u igri. I danas je to bio slučaj“, rekao je Gvardiola. „Želim ovog Kevina i potreban nam je ovaj Kevin.“

Poraz Liverpula bio je njihov prvi poraz kod kuće od marta prošle godine i došao je od ekipe Lidsa čiji je menadžer Džesi Marš bio pod velikim pritiskom posle četiri uzastopna poraza.

Užasno dodavanje Džoa Gomeza donelo je Rodrigu da otvori za Lids u četvrtom minutu, ali je volej Mohameda Salaha poravnao rezultat u 14. minutu.

Čuvar Lidsa Ilan Meslijer napravio je niz zapanjujućih odbrana kako bi držao Liverpul na odstojanju, a Krisensio Samervil je mirnom finišom u 89. minutu odneo pobedu.

Pobeda je izbacila Lids iz zone ispadanja na 15. mesto.

Poter je imao za cilj da ostavi 10 utakmica bez poraza otkako je početkom septembra otišao iz Brajtona da preuzme Čelsi, ali su njegovu ekipu nadigrali domaćini koji su zasluženo pobedili po prvi put pod njegovim naslednikom Robertom De Zerbijem.

Brajton je poveo za pet minuta dobro postignutim golom Leandra Trosarda i otišao dva u prednost u 14. kada je Ruben Loftus-Čik izveo korner u sopstvenu mrežu.

Još jedan autogol Trevoh Čalobah povisio je 3-0 za domaćina tri minuta pre pauze.

Kai Havertz je uzvratio za Čelsi početkom drugog poluvremena, ali je poslednji gol Paskala Grosa završio lepo popodne za De Zerbija i mizerno za Potera.

„Da, naravno, rezultat i poraz su bolni“, rekao je Poter. „Nismo se baš oporavili.

Menadžer Totenhema Antonio Konte napravio je nekoliko promena na svojoj strani jednim okom u ključnom okršaju Lige šampiona u utorak na Olimpik iz Marseja i činilo se da je to loše ispalo jer je Bornmut poveo sa duplicom Kifera Mura.

Ali Rajan Sesenjon je povukao gol, a Ben Dejvis je poravnao rezultat glavom pre nego što je zamena Rodrigo Bentankur pogodio u nadoknadi vremena i ostvario uzbudljivu pobedu.

Njukasl je ostvario tri pobede zaredom pošto je napadač Kalum Vilson dva puta zabio protiv Vile, prvi sa bele tačke, a Migel Almiron je nastavio neverovatnu seriju golova.

Vilson je pogodio svoj drugi u 56. minutu, a tri minuta kasnije Joelinton je skočio nakon udarca Vilsona i produžio prednost. Almiron je postigao svoj šesti gol u šest utakmica posle 67 minuta uz sjajan završetak karlinga.