Kevin De Brujne razočaran nakon poraza Belgije od Francuske na Evropskom prvenstvu

Kevin De Brujne razočaran nakon poraza Belgije od Francuske na Evropskom prvenstvu

Kevin De Brujne stajao je, s rukama na kukovima, i pokušavao da prihvati sve nakon što je Belgija ispala sa Evropskog prvenstva porazom od Francuske sa 1-0 u osmini finala.

Bio je to poznat osećaj za jednog od preostalih članova belgijske takozvane zlatne generacije. Kada mu je pomenuta ova oznaka, De Brujne je reagovao s nezadovoljstvom.

„Šta je zlatna generacija?“, upitao je. „Kažete da Francuska i Engleska, Španija i Nemačka nisu zlatna generacija? OK.“

Belgija je pretrpela šokantan poraz od Slovačke i bila izviždana od svojih navijača nakon remija sa Ukrajinom 0-0, što ih je poslalo u nokaut fazu protiv Francuske, finalista poslednja dva Svetska prvenstva. Poraz od Francuske označio je još jedno razočaranje za belgijsku reprezentaciju, čiji je učinak na velikim turnirima ostao ispod očekivanja.

De Brujne, koji je u petak proslavio 33. rođendan, nije mogao pomoći svom timu da osvoji titulu kada su u njemu bili velikani kao što su Eden Azar, Vensan Kompani i Tibo Kurtoa. Sada, bez tih igrača, Belgija je napustila Euro 2024 sa malo nade za budućnost. Najbolji strelac svih vremena Romelu Lukaku nije uspeo da postigne gol u četiri meča.

„Pokušao sam da uradim sve što sam mogao“, rekao je De Brujne. „Ovo nije ono što smo želeli, ali iako nismo bili jedni od favorita, izneverili smo se u meču protiv Slovačke.“

De Brujne je rekao da nije razmišljao o svojoj međunarodnoj budućnosti, ali će napuniti 35 godina tokom sledećeg Svetskog prvenstva 2026. u Kanadi, Meksiku i Sjedinjenim Državama. Propustio je veći deo prošle sezone zbog povrede.

Najveći uspeh Belgije sa zlatnom generacijom bilo je polufinale Svetskog prvenstva 2018, gde su izgubili od konačnog šampiona Francuske, i dolazak na vrh FIFA rang-liste. Na prošlom Svetskom prvenstvu ispali su u grupnoj fazi, nakon čega se Azar povukao.

Pod vodstvom selektora Domenika Tedeska, Belgija je završila grupnu fazu Eura na čelu, sa Lukakuom kao najboljim strelcem. Međutim, taj uspeh nisu uspeli da reprodukuju na Euru 2024 u Nemačkoj.

„Sat vremena nakon poslednjeg zvižduka i primljenog kasnog autogola, teško je ulaziti u analizu“, rekao je Tedesko.

Protiv Francuske, Belgija je pokazala ograničenu ambiciju. De Brujne, jedan od najboljih napadačkih igrača na svetu, bio je raspoređen u defanzivnijoj ulozi, a Francuska je dominirala u šansama.

Pritisak Francuske došao je do izražaja kada je rezervni igrač Randal Kolo Muani šutirao, a lopta se odbila od Jana Vertongena u 85. minutu za pobedonosni gol.

„Plan igre koji smo imali, dosta dobro smo ga držali“, rekao je De Brujne. „Očigledno su imali posed i više udaraca ka golu. Šteta što zlato tako dolazi, ali moramo da ga uzmemo.”