Danska, Slovačka i Letonija kvalifikuju se za muški hokej na Olimpijskim igrama u Milanu 2026

Danska, Slovačka i Letonija kvalifikuju se za muški hokej na Olimpijskim igrama u Milanu 2026

Danska, Slovačka i Letonija su se kvalifikovale za muški hokejaški turnir na Olimpijskim igrama 2026. godine u Milanu. Ove tri zemlje su ostvarile pobede na svojim domaćim ledom u sve tri utakmice kvalifikacija kako bi obezbedile svoje mesto na turniru. Danska je trijumfovala nad Norveškom rezultatom 4-1, Slovačka je savladala Kazahstan sa 3-1, dok je Letonija pobedila Francusku sa 5-2.

Ove ekipe će se pridružiti Sjedinjenim Državama, Kanadi, Švedskoj, Finskoj, Češkoj, Nemačkoj, Švajcarskoj i domaćinu Italiji na Olimpijadi. Međutim, pitanje koje ostaje otvoreno jeste da li će Rusija imati dozvolu da učestvuje na Olimpijadi s obzirom na aktuelni rat u Ukrajini. Ukoliko Rusija bude isključena, Norveška bi se našla na četvrtom mestu kvalifikacija kao najbolje rangirana drugoplasirana ekipa sa tri turnira koji su se nedavno održali širom Evrope.

Danska je angažovala NHL talente za svoj tim, uključujući golmana Frederika Andersena iz Karoline, kao i napadače Nikolaja Elersa iz Vinipega i Larsa Elera iz Pitsburga. Slovačka će imati priliku da brani bronzanu medalju osvojenu u Pekingu 2022. godine, iako će biti bez nekoliko svojih ključnih igrača. Martin Pospišil iz Kalgarija je bio istaknuti strelac u grupi, dok je golman Semjuel Hlavaj imao značajnu ulogu sa 65 odbrana na 70 šuteva.

Letonija je takođe ostvarila uspeh zahvaljujući igračima poput Floride Uvisa Balinskisa i napadača Rodriga Abolsa. Golman Kristers Gudlevskis je odigrao ključnu ulogu sa 53 odbranjene šuteve od 58.