UEFA kontrola 15. oktobra

UEFA kontrola 15. oktobra

Evropska kuća fudbala, umesto jednog, predvidela je četiri godišnja monitoringa finansijskog stanja klubova, kao preduslova za dobijanje licence.

Praktično, UEFA će na osnovu četiri preseka dugovanja izdavati dozvolu za svoja takmičenja u narednoj sezoni.

Svrha monitoringa nije kažnjavanje, nego podsećanje na obavezu klubova da na vreme ispunjavaju obaveze prema fudbalerima, trenerima i zaposlenima.

Ranija praksa jedinog monitoringa 31. marta, sa zaključenim stanjem poslednjeg februarskog dana, dopunjena je sa još tri datuma. Prvi već kuca na vrata – 15. oktobra biće načinjen presek stanja zaključno sa 30. septembrom.

Praktično, klubovi zainteresovani za učešće u UEFA takmičenjima morali su poslednji septembarski dan da dočekaju bez dugovanja prema zasposlenima. U slučaju prijave, imaju obavezu dokumentovanja dokaza o namirenju duga, ili sačinjenog reprograma isplate.

Da mnogi klubovi u Srbiji, među njima i najveći, nisu ozbiljno shvatili nova pravila UEFA potvrđuju i informacije sa terena. Situacija u Crvenoj zvezdi i Partizanu daleko je od ružičaste, oba kluba imaju nagomilana dugovanja, čije posledice bi mogle da budu fatalne.

Naredni presek planiran je za 15. januar, uz analizu stanja na 31. decembar.

Ključni monitoring ostaje 31. marta, uz obavezu klubova da poslednji februarski dan dočekaju bez dugovanja, ili uz sačinjen reprogram sa dužnicima.

Stanje poslednjeg dana sezone, 30. juna, biće analizirano 15. jula.

Nove datume definiše Pravilnik UEFA o licenciranju klubova.

U domaćim okvirima ostao je jedan termin – poslednji dan godine klubovi moraju da dočekaju bez dugovanja, 31. mart je poslednji rok za regulisanje obaveza.