Čamci krstare rekom Senom na probi za ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara u Parizu

Čamci krstare rekom Senom na probi za ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara u Parizu

Radoznali posmatrači su se okupili na mostovima dok su desetine čamaca plovile duž reke Sene u ponedeljak, kao deo probne ceremonije za otvaranje Olimpijskih igara u Parizu sledećeg meseca. Proba je protekla sa 55 čamaca, krećući se od Pont d’Austerlica do Pont d’Iena, blizu Ajfelove kule. Planirano je da ceremonija otvaranja teče glatko 26. jula, a organizatori su izrazili zadovoljstvo zbog preciznosti vremena.

Na dan ceremonije, očekuje se da će oko 200 olimpijskih delegacija učestvovati u paradi na više od 80 čamaca duž rute od šest kilometara. Bezbednosna zabrinutost je navela predsednika Makrona da razmatra premestanje ceremonije na Stad de Frans, ali se za sada planira održavanje događaja prema prvobitnom planu.

Poslednja proba pre ceremonije otvaranja uključivaće veliki broj čamaca i očekuje se prisustvo 100 svetskih lidera na gradskim nasipima. Ministarka sporta Ameli Udea-Kastera je izjavila da će se uložiti maksimalni trud kako bi ceremonija bila uspešna.

Voda u Seni postala je važna tema za organizatore i političare uoči Pariskih igara. Velika sredstva su uložena u poboljšanje kvaliteta vode, a očekuje se da će se maratonci i triatlonci takmičiti u reci tokom Olimpijskih igara.