Neizvesnost oko budućnosti Gereta Sautgejta kao trenera Engleske posle poraza na Euru

Neizvesnost oko budućnosti Gereta Sautgejta kao trenera Engleske posle poraza na Euru

Budućnost Gereta Sautgejta kao trenera engleske fudbalske reprezentacije ostaje neizvesna nakon što se tim vratio kući sa Evropskog prvenstva u ponedeljak.

Sautgejtov ugovor ističe ove godine, a njegovo dalje vođenje reprezentacije za naredno Svetsko prvenstvo 2026. godine nije još potvrđeno.

Engleski fudbalski savez navodno želi da produži ugovor sa Sautgejtom, iako trener nije dao konkretnu izjavu o svojim planovima.

Engleska je poražena od Španije u finalu Eura 2024, produživši čekanje na prvi veliki trofej na najmanje 60 godina, od pobede na Svetskom prvenstvu 1966.

„Postoji ono što je dobro za tim, postoji ono što je ispravno za mene. Da, mnogo stvari treba uzeti u obzir“, rekao je Sautgejt posle nedeljnog poraza.

Od dolaska na poziciju 2016. godine, Sautgejt je značajno transformisao engleski tim, vodeći ih do uzastopnih finala na Euru i polufinala Svetskog prvenstva 2018. godine.

Međutim, i pored tih uspeha, Sautgejt nije uspeo da prekine dugogodišnju čekanje Engleske na trofej, posebno nakon poraza od Italije u finalu Eura 2021. godine i nedavnog poraza od Španije na Euru 2024.

Engleska javnost je bila podeljena oko Sautgejtovog vođstva, posebno nakon grube igre tima na početku Eura, ali se atmosfera promenila kako je tim napredovao kroz takmičenje.

Sarina Vigman, menadžerka ženske reprezentacije Engleske, koja je nedavno dovela svoj tim do uspeha na Evro 2022, izjavila je da je budućnost Sautgejta u rukama FA i da je to pitanje koje treba pažljivo razmotriti.