Britansko sportsko udruženje zabranilo trans sportiste

Britansko sportsko udruženje zabranilo trans sportiste

Transrodnim sportistima biće zabranjeno da predstavljaju Veliku Britaniju ili Englesku na međunarodnim veslačkim trkama za žene, objavila je u četvrtak British Rowing. Nova pravila stupaju na snagu 11. septembra.

Dok se u ženskoj kategoriji mogu takmičiti samo sportisti „koji su dodeljeni ženskom rodu“, trans veslači imaju mogućnost da se takmiče u „otvorenoj“ kategoriji, a organizatori događaja mogu izabrati da ponude „mešovitu“ kategoriju ako je 50% članova posade rođeno žensko.

„Britansko veslanje je posvećeno promovisanju okruženja u kojem je veslanje dostupno i inkluzivno i da obezbedimo mogućnosti i uživanje za sve“, navodi se u saopštenju, obećavajući da će revidirati smernice u roku od 12 meseci.

Odluka predstavlja poništavanje prošlogodišnje najave da će zahtevi Britanskog veslanja biti „usklađeni, a ne restriktivniji od onih za Svetsko veslanje. ”

Svetsko veslanje trenutno dozvoljava trans sportistima da se takmiče kao žene ako smanje nivo testosterona na ispod 2,5 nanomola po litru tokom perioda od 12 meseci, nakon što su nedavno smanjili nivo sa 5 nmol/litar. Međunarodni olimpijski komitet se poslednjih godina udaljio od smernica usmerenih na testosteron i od 2021. zabranjuje isključivanje sportista iz takmičenja na osnovu pretpostavljenih anatomskih prednosti.

Prošle godine, Mark Dejvis, predsednik Britanskog veslanja, zamolio je Svetsko veslanje da sledi primer plivačkog tela Fine u „otvorenim“ i „ženskim“ kategorijama. Oni to nisu uradili do poslednjeg saopštenja grupe.

U julu, Vorld Akuatics objavila je „otvorenu“ kategoriju za transrodne plivače nakon što je prošle godine objavila da će transsportisti koji su prošli muški pubertet ili su imali operaciju promene pola posle 12 godina biti zabranjeni na ženskim takmičenjima.

Takođe prošlog meseca, Union Cicliste Internationale, svetski sportski arbitar za biciklizam, objavio je da će transsportisti rođeni muško, koji su prešli posle puberteta, biti isključeni iz ženskih događaja kako bi se „osigurale jednake mogućnosti“. ”

Prvo svetsko sportsko telo koje je dalo takvu najavu bila je Međunarodna ragbi liga, koja je prošle godine zabranila trans ženama da učestvuju u ženskim ragbi utakmicama, navodeći potrebu za „dodatnim istraživanjem“ pre nego što se sportistima rođenim muškarcima omogući da učestvuju u punom kontaktu sport sa ženama.

Dok trans zagovornici kažu da bi genetski muški sportisti trebalo da budu u mogućnosti da se takmiče kao žene ako su prošli određene prelazne prekretnice, nedavna studija koju je objavio British Journal of Sports Medicine otkrila je da čak i nakon 10 godina hormonskog tretmana, transžene (tj. rođeni muškarci) bile 18% jače i imale 20% veći aerobni kapacitet od bioloških žena sličnog uzrasta i porekla.