Britanski bokseri otkrili razloge za bojkot svetskog prvenstva

Britanski bokseri otkrili razloge za bojkot svetskog prvenstva

Britanski bokserski tim potvrdio je da neće učestvovati na predstojećem svetskom prvenstvu u Taškentu, u Uzbekistanu, barem delimično zato što će timovima iz Rusije i Belorusije biti dozvoljeno da se takmiče na turniru.

GB Boks je u utorak izdao saopštenje, osporavajući odluku Međunarodne bokserske asocijacije (IBA) kojom se dozvoljava timovima iz Rusije i Belorusije da se takmiče pod svojim nacionalnim zastavama. Ta odluka je „u suprotnosti“ sa stavom Međunarodnog olimpijskog komiteta, koji je pozvao međunarodne sportske federacije da ograniče ruske i beloruske sportiste da se takmiče samo kao neutralni pojedinci, saopštio je tim UK.

„GB boks osuđuje rusku invaziju na Ukrajinu i solidariše se sa narodom, bokserima, trenerima i zvaničnicima Ukrajine“, navodi se u saopštenju. Tim je dodao da njegova odluka da preskoči svetsko prvenstvo takođe odražava „zabrinutost oko budućnosti mesta boksa na olimpijskom programu“.

Međutim, GB Boking je rekao da će se takmičiti na predstojećim turnirima u Finskoj, Turskoj i Češkoj. Britanski tim je takođe bojkotovao svetsko prvenstvo koje je organizovala IBA prošlog meseca u Nju Delhiju. Planirano je da muško takmičenje traje od 30. aprila do 14. maja u Taškentu.

„GB Boking je posvećen pružanju najbolje moguće pripreme za naše boksere u pripremama za Pariz 2024. i nastaviće da radi sa nacionalnim federacijama i organizatorima turnira kako bi obezbedio prilike za trening i takmičenje pre kvalifikacija za Olimpijske igre koje počinju u junu. 2023. sa Evropskim igrama u Poljskoj“, navodi se u saopštenju.

Odluka IBA da ne zabrani ruske i beloruske timove „dovela je do veće udaljenosti između IBA i olimpijskog pokreta“, rekao je GB Boks. Tim je dodao da se IBA već suočava sa pritiskom MOK-a da reši „značajna, dugotrajna pitanja u vezi sa sportskim integritetom, upravljanjem, transparentnošću i finansijskim upravljanjem“ kako bi se „zaštitilo mesto boksa u olimpijskom programu“.

IBA je lišena učešća na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020., a boks je izostavljen iz početnog programa za Olimpijske igre 2028. u Los Anđelesu, dok se čekaju reforme koje je naredio MOK. Međunarodno amatersko boksersko telo pozdravilo je posmatrački tim MOK-a na svom svetskom prvenstvu za žene prošlog meseca, rekavši da će nadzor potvrditi njegove reformske napore i pomoći da se osigura priznanje od strane organizatora Olimpijade uoči Pariza 2024.