Britanija i Francuska istražuju državno finansiranje ruskih i beloruskih sportista

Britanija i Francuska istražuju državno finansiranje ruskih i beloruskih sportista

Britanski i francuski ministri sporta insistirali su u utorak na tome da ruski i beloruski sportisti nikada ne smeju da se takmiče kao neutralni, kako je preporučio Međunarodni olimpijski komitet (MOK), jer bi i dalje mogli da budu finansirani od strane njihovih vlada.

MOK je sankcionisao Rusiju i Belorusiju nakon što je Moskva izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. uz podršku Minska, ali je prošlog meseca preporučio da se njihovim sportistima dozvoli da se vrate na međunarodno takmičenje kao neutralni.

Nekoliko olimpijskih sportskih federacija preduzelo je korake da ponovo primi Ruse i Beloruse kao neutralne, ali Ukrajina preti da će voditi bojkot Igara u Parizu 2024. ukoliko Moskva ne povuče svoje vojnike.

Britanska ministarka kulture, medija i sporta Lusi Frejzer rekla je na parlamentarnom saslušanju Saveta Evrope da je odsustvo preporuka MOK-a zabrinjavajuće.

„Drugo, odredbe o vezama vojne i nacionalne bezbednosne agencije trenutno su minimalne… Znamo da su veze između države, vojske i sporta u Rusiji i Belorusiji korenske i granske“, dodala je ona na sastanku u Strazburu.

„Mnogi ruski sportisti su bili aktivni u podršci Putinovoj invaziji.“

U preporukama MOK-a se kaže da Rusi ili Belorusi koji imaju ugovor sa svojom vojskom ne mogu da se takmiče.

Francuska ministarka sporta Ameli Udea-Kastera rekla je da MOK ima „veoma opipljiva i osnovna pitanja“ koja treba da razjasni pre početka Olimpijskih igara u julu sledeće godine.

„Kakvu poziciju MOK namerava da zauzme kada su u pitanju sportisti koje finansira i finansira ruska ili beloruska država? upitao je Oudea-Kastera.

„Ili oni koji su sponzorisani ili imaju koristi od finansijske podrške od strane entiteta koji su povezani sa Rusijom ili Belorusijom?“

SPORT NIJE ‘INSTRUMENT ZA KAZNU’

MOK će kasnije finalizirati odluke o učešću ruskih i bjeloruskih sportista.

Predstavljajući olimpijsko telo na sastanku u utorak, bivši jermenski rvač Arsen Julfalakjan, predsednik komisije sportista Ujedinjenog sveta rvanja, rekao je da se protivi zabrani.

Julfalakjan je rekao da se nikada nije zalagao za zabranu sportista iz Azerbejdžana uprkos sukobu u Nagorno-Karabahu između obe zemlje u kojem su poginule hiljade ljudi.

„Shvatio sam šta rat znači i kako izgleda. Izgubio sam prijatelje, rođake i ljude koje sam blisko poznavao… Nikada nisam tražio potpunu zabranu azerbejdžanskih sportista i to neću ni ovde“, rekao je Osvajač olimpijske medalje.

„Sport nikada ne treba politizovati. Nije prihvatljivo koristiti sport kao instrument za kažnjavanje. Nije na vladama da odlučuju – to će ukinuti međunarodni sport.“

Osim što je pretila bojkotom, Ukrajina je takođe zabranila svojim nacionalnim timovima da se takmiče na takmičenjima koja uključuju ruske i beloruske takmičare.

„Vlada neće finansijski podržati učešće ukrajinskih timova na takvim takmičenjima“, rekao je na sastanku zamenik ministra sporta Andrij Česnokov.

Rusija je osudila Zapad zbog, kako kaže, neopravdanog pokušaja politiziranja sporta radi geopolitičke dobiti.