Brazilska federacija traži strogu kaznu nakon nasilja navijača

Brazilska federacija traži strogu kaznu nakon nasilja navijača

Brazilska fudbalska konfederacija (CBF) osudila je nasilje navijača koje se dogodilo na dve prvenstvene utakmice ovog vikenda, zahtevajući da sudovi izreknu stroge kazne jer su problemi narušili sport u zemlji.

Utakmica prve lige između Seare i Kujabe u Fortalezi prekinuta je sa nerešenim rezultatom 1-1 nakon što su domaći navijači srušili delove žičane ograde i upali na teren, a deca su takođe bila uhvaćena u meću.

Na utakmici druge lige navijači su takođe uklanjali kapiju kako bi upali na teren i napali policiju i medicinsko osoblje, a CBF je rekao da će takvi događaji držati „prave navijače i porodice podalje od stadiona.

„Ogorčeni smo slikama koje smo videli… na dva meča“, rekao je predsednik CBF Ednaldo Rodrigez u saopštenju, dodajući da očekuje da će Vrhovni sud sportske pravde (STJD) preduzeti stroge mere i zabraniti odgovorne.

„Stavili smo se u kožu roditelja tog deteta koje se onesvestilo u Fortalezi. Očekujemo da drastične kazne izrekne sud.

„Brazilski fudbal nema više mesta za nasilje i neuspehe.

STJD je takođe osudio događaje i rekao da čekaju na dokaze — izveštaje zvaničnika utakmice, video-zapise i druga dokumenta — da istraže i preduzmu odgovarajuće mere.

„Tužilaštvo će postupati striktno u svim slučajevima nasilja na fudbalskim stadionima“, rekao je državni tužilac Ronaldo Pjasente.

„Roditelji i svi dobroumni ljudi moraju da se osećaju bezbedno u bilo kojoj fudbalskoj utakmici u Brazilu i mi ćemo se boriti da ovo postane stvarnost.

Seara, koji je 16. u brazilskoj Seriji A i samo tri boda iznad zone ispadanja, izvinio se navijačima koji su bili primorani da napuste Arenu Kastelao zbog nasilja.

„Našim navijačima, naša solidarnost i iskreno izvinjenje“, saopštio je klub.

„Ponavljamo našu posvećenost održavanju naših sportskih terena kao bezbednog okruženja za porodice, shvatajući da je fudbal vođen strašću, ali je takođe suštinski mehanizam uključivanja, bratimljenja i zabave.

„Uvek ćemo se boriti za mir, kako na stadionima tako i van njih.“