Bojkot Olimpijskih igara mogao bi da naškodi ukrajinskim sportistima

Bojkot Olimpijskih igara mogao bi da naškodi ukrajinskim sportistima

Odbijanje učešća na Olimpijskim igrama 2024. iz političkih razloga moglo bi da se ispostavi loše za Ukrajinu, rekao je ove nedelje vršilac dužnosti ministra sporta i omladine zemlje Matvej Bedni. Zvaničnik je komentarisao raniju pretnju Kijeva da će bojkotovati predstojeće Letnje igre u Parizu zbog odluke Međunarodnog olimpijskog komiteta da dozvoli ruskim i beloruskim sportistima da se takmiče pod neutralnim statusom.

Ruskim i beloruskim sportistima zabranjeno je učešće na većini međunarodnih događaja od izbijanja sukoba između Moskve i Kijeva u februaru 2022. godine, ali je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) početkom decembra odlučio da im bude dozvoljeno da učestvuju na Igrama u Parizu 2024. kao „pojedinačni neutralni sportisti“. Kijev je taj potez odmah označio kao „neodgovoran“. Sam Bedni je tada rekao da će ukrajinski zvaničnici razmotriti da li će nacija uopšte učestvovati na Igrama.

„Razumemo da će ovo… biti udarac za naše sportiste“, rekao je vršilac dužnosti ministra za Bi-Bi-Si u intervjuu objavljenom u četvrtak, dodajući da bi Kijev „preuzeo rizik“ ako ispuni svoju pretnju.

Olimpijska povelja „propisuje sankcije za takve postupke“, rekao je on, dodajući da bi i sami ukrajinski sportisti mogli biti suočeni sa perspektivom da se takmiče pod neutralnim barjakom na sledećoj Olimpijadi nakon bojkota. Ministar je napomenuo da konačna odluka još nije doneta.

Ipak, Bedni je ostao pri stavu da Ukrajina neće učestvovati na takmičenjima koja pozdravljaju sportiste „koji podržavaju rusku agresiju“ ili na bilo koji način podržavaju Moskvu. „Ovo je fundamentalno pitanje za nas“, rekao je on, optužujući MOK da „iskrivljuje“ principe Olimpijade.

Ministar je takođe odbacio ideju da je sport izvan politike kao „populističku“, tvrdeći da sportisti igraju ulogu u propagandi i da „ne mogu biti neutralni“.

„Zašto država ulaže novac u sport…? Koja je onda svrha zadržavanja olimpijca? Jer ovo je određeni propagandni mehanizam, mehanizam za demonstraciju moći režima, zemlje kao takve“, tvrdi Bedni. On je dodao da, kao bivši profesionalni sportista, nema osećaj „sportske solidarnosti“ sa sportistima iz Rusije ili Belorusije.

Odluka MOK-a u decembru zabranjuje ruskim i beloruskim sportistima da ističu zastave, boje i druge identifikacione oznake povezane sa njihovim zemljama ili da pokažu podršku ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini. Sportisti koji su povezani sa ruskim oružanim snagama i bezbednosnim agencijama, kao i oni koji učestvuju u timskim sportovima, ostaće zabranjeni da učestvuju na Olimpijadi.

Ruski ministar sporta Oleg Maticin nazvao je tu odluku „apsolutno diskriminatornom i protivno osnovnim olimpijskim principima“. Ruska vlada neće sprečiti sportiste da se takmiče pod neutralnim statusom ako se kvalifikuju za Igre u Parizu, dodao je ministar.