Bivši direktor trke F1 dobio pretnje smrću nakon odluke u Abu Dabiju

Bivši direktor trke F1 dobio pretnje smrću nakon odluke u Abu Dabiju

Bivši direktor trke Majkl Masi otkrio je da je dobijao pretnje smrću na internetu nakon prošlogodišnje kontroverze koja je omogućila Maksu Ferštapenu da preuzme titulu svetskog prvaka u Formuli 1.

Australijanac je promenio proceduru ponovnog pokretanja sigurnosnog automobila na kraju decembarske Velike nagrade Abu Dabija, potezom koji je krunu predao Ferštapenu iz Red Bula, uskrativši Mercedesu Luisu Hamiltonu rekordnu osmu titulu u tom procesu.

„Bilo je nekih mračnih dana“, rekao je Masi za Nevs Corp u nedelju. „I apsolutno, osećao sam se kao najomraženiji čovek na svetu. Dobijao sam pretnje smrću. Ljudi su govorili da će krenuti na mene i moju porodicu.“

Masijeva odluka da dozvoli da se automobili između lidera Hamiltona i Ferštapena kreću oko vozača Mercedesa i sigurnosnog automobila naterala je Holanđanina da prođe aktuelnog šampiona u poslednjem krugu i osvoji titulu.

Naknadni izveštaj o trci u Abu Dabiju u martu otkrio je da je Masi napravio „ljudsku grešku“, ali je delovao u „dobroj veri“.

Masi, koji je napustio upravljačko telo FIA u martu, bio je predmet bujice zlostavljanja na društvenim mrežama.

„Bili su šokantni“, rekao je Masi o porukama koje je dobio na Fejsbuku. „Rasistički, uvredljivi, podli, zvali su me svakim imenom pod suncem.

„I nastavili su da dolaze. Ne samo na moj Fejsbuk već i na moj LinkedIn, koji bi trebalo da bude profesionalna platforma za poslovanje. Bila je to ista vrsta zloupotrebe.“

Ovaj 44-godišnjak se od tada vratio u Australiju i nije tražio stručnu pomoć nakon incidenta.

„Nisam hteo ni sa kim da razgovaram“, rekao je.

„Čak ni sa porodicom i prijateljima. Razgovarao sam samo sa svojom bliskom porodicom – ali vrlo kratko.

„Imalo je fizički uticaj, ali više je mentalno. Samo sam želeo da budem u mehuru. Nisam imao želju da razgovaram sa njima. Samo sam želeo da budem sam, što je bilo veoma izazovno. Celo iskustvo me je učinilo mnogo jačom osobom“, dodao je on.