Bernal je zahvalan što je živ i spreman za povratak na Tur de Frans

Bernal je zahvalan što je živ i spreman za povratak na Tur de Frans

Igan Bernal je zahvalan što može da se vrati na Tur de Frans nakon što je doživeo skoro smrtonosnu nesreću u sudaru pri velikoj brzini u januaru prošle godine, rekao je Kolumbijac u sredu.

Bernalu, koji je osvojio Tur 2019. i Điro d’Italiju 2021., bilo je potrebno više operacija nakon što je naleteo na autobus koji nije bio u pokretu dok je trenirao u svojoj zemlji. Rekao je da mu je nesreća ostavila 95 odsto šanse da postane paraplegičar, ali se vratio na bicikl dva meseca kasnije.

„Mislim da treba da budem zahvalan što sam živ, što sam ovde i što sam u timu Tura“, rekao je Bernal novinarima u sredu.

„Voleo bih da se vratim na svoj nivo, da se ponovo trkam i vidim kako će biti protiv ovih velikih imena. Pokušavam da se poredim sa njima i zato nastavljam da vozim bicikl. Svaki dan se budim radeći i razmišljajući o tome, o tome da počnem da se vraćam na najbolji način.”

„Da li ću postići taj cilj ili ne, to je drugačije, ali radim na tome“, dodao je on.

Ovaj 26-godišnjak je imao dvogodišnju pauzu na Turu nakon što je napustio trku 2020., preskočio je 2021. i propustio izdanje 2022.

Ali rekao je da je uzbuđen što se vratio i što ga je njegov tim Ineos Grenadiers izabrao za Tur, ispunio ga je motivacijom.

Ekipu Ineosa predvodiće Britanac Tom Pidkok, dok je Kolumbijac Dani Martinez takođe u konkurenciji za generalni plasman.

„Imamo veoma kompletan tim sa mladim vozačima iza sebe koji znaju koliko su talentovani, kao što je Tom (Pidcock) koji dolazi veoma jak i siguran sam da će prve etape proći veoma dobro za njega, imamo vozače koji mogu imati veoma dobru trku“, dodao je on.

„Mislim da sam u dobroj kondiciji, očigledno, morate biti da se trkate ovde. Osećam se dobro. Mislim da su mi poslednje dve nedelje između Dofina i Tura pomogle da treniram i još malo napredujem. Mislim da sam biće u boljem stanju, to je pozitivno.“

Bernal je ranije ovog meseca završio 12. ukupno na Kriterijumu du Dofin, najvažnijoj etapnoj trci u pripremama za Tur, koji počinje u subotu u Bilbau u Španiji.