Benzina iz Maroka postaje prva igračica Svetskog prvenstva za žene koja se takmiči u hidžabu

Benzina iz Maroka postaje prva igračica Svetskog prvenstva za žene koja se takmiči u hidžabu

Izašavši na teren protiv Južne Koreje u drugoj utakmici svetskog prvenstva za Maroko, defanzivac Nuhaila Benzina ušla je u istoriju kao prva igračica koja je nosila hidžab dok se takmičila na globalnom turniru za seniore.

Zabrana FIFA za igranje u religioznim pokrivalima za glavu u njenim sankcionisanim igrama iz „zdravstvenih i bezbednosnih razloga“ poništena je 2014. nakon zalaganja aktivista, sportista i vladinih i fudbalskih zvaničnika, piše AP.

„Ne sumnjam da će sve više žena i muslimanskih devojaka gledati na Benzinu i jednostavno biti inspirisane – ne samo igrači, već mislim i donosioci odluka, treneri, i drugi sportovi“, rekao je Asmaah Helal, suosnivač Mreže muslimanskih žena u sportu.

Benzina igra profesionalni klupski fudbal za Asocijaciju sportskih oružanih snaga – osmostrukog branioca titule u najvišoj ženskoj ligi Maroka. Nije počela u prvom porazu Maroka od Nemačke u Australiji sa 6-0.

Maroko je prva arapska ili severnoafrička nacija koja se kvalifikovala za Svetsko prvenstvo za žene.

„Počastvovani smo što smo prva arapska zemlja koja je učestvovala na Svetskom prvenstvu za žene“, rekao je kapiten Maroka Ghizlane Chebbak uoči turnira, „i osećamo da moramo da preuzmemo veliku odgovornost da damo dobar imidž, da pokažemo dostignuća marokanskog tima.”