Belgija, Francuska i Portugal postale su prve ekipe koje su se kvalifikovale za Evropsko prvenstvo 2024

Belgija, Francuska i Portugal postale su prve ekipe koje su se kvalifikovale za Evropsko prvenstvo 2024

Kilijan Mbape i Kristijano Ronaldo postigli su dva gola kako bi pomogli Francuskoj i Portugalu da obezbede mesto na Evropskom prvenstvu sledeće godine sa savršenim rekordom u kvalifikacijama, a Belgija je takođe izborila mesto u Nemačkoj u petak.

Svima trima evropskim moćnicima bila je potrebna pobeda da bi se kvalifikovali za turnir, a njihovi zvezdani napadači su se pobrinuli da ih dobiju.

Dva Mbapeova gola — uključujući i dalji udarac za drugi — pomogla su da obezbedi pobedu nad Holandijom od 2-1 u Amsterdamu za savršenu šestu pobedu u Grupi B.

Mbappe je otvorio gol u samo sedmom minutu kada je savladao Lutsharela Gertruidu na centaršut Džonatana Klausa sa desne strane i volej udario pored golmana Brajtona Berta Verbrugena, koji je debitovao za Holandiju.

Bio je to Mbapeov 41. međunarodni gol, koji ga je izjednačio sa francuskim velikanom Mišelom Platinijem.

Mbape je udvostručio prednost u 53. minutu kada je na ivici šesnaesterca Holandije razmenio dodavanja sa Adrijenom Rabiotom pre nego što je pogodio Verbrigena.

Vezista Fejenorda Kvilindši Hartman, u svom prvom punom međunarodnom nastupu, postigao je 2-1 za 10 minuta do kraja. To je bio prvi gol koji je Francuska primila u kampanji.

Grčka je napredovala na drugo mesto sa 12 bodova nakon što su Giakoumakis i Giorgos Masoras postigli gol po komadu i pobedili Irsku sa 2-0 u Dablinu.

Holandija ostaje na devetom trećem mestu sa utakmicom manje.

Prva dva tima u svakoj grupi direktno se kvalifikuju.

Ronaldov duplikat je popravio svoj rekord internacionalnih golova na 125 u 202 nastupa i doveo Portugal do pobede od 3-2 nad Slovačkom.

Ronaldo je realizovao penal u 29. minutu i ​​poslao Slovačkog golmana Martina Dubravku na pogrešan način da udvostruči vođstvo na 2:0.

Napadač Goncalo Ramos je doveo domaćine u vođstvo udarcem glavom 11 minuta ranije.

Nakon što je David Hancko povukao jedan za Slovačku u drugom poluvremenu, Ronaldo je vratio prednost od dva gola niskim centaršutom Bruna Fernandesa koji ga je zatekao na daljoj stativi.

Visoko je skočio u proslavi svog zaštitnog znaka pred bučnim navijačima u Portu nakon svog sedmog gola u šest utakmica kvalifikacija.

Drugi za Slovačku postigao je Stanislav Lobotka u 80.

Sa tri utakmice do kraja, Portugal ima 100% rekord nakon sedam uzastopnih pobeda sa 27-2 gol razlike, što je najbolji učinak ikada u kampanji evropskih kvalifikacija. Slovačka je bila prvi tim koji je postigao gol protiv Portugala.

Slovačka ostaje na drugom mestu sa 13 bodova, dok Luksemburg zaostaje dva na trećem, nakon što je Island zadržao nerešeno 1-1 u Rejkjaviku.

Bosna je pobedila sa 2-0 u besmislenom Lihtenštajnu i četvrta je na devet sa Islandom još dva nazad.

Romelu Lukaku je ponovo postigao gol, a Dodi Lukebakio je dodao još dva za Belgiju, koja je morala da izdrži sa 10 igrača da bi pobedila Austriju sa 3-2 u Beču i obezbedila napredovanje iz Grupe F.

Lukaku je savladao golmana Aleksandra Šlagera na 3:0 nakon što je u 58. postigao precizno dodavanje Žeremija Dokua, samo tri minuta nakon što je Lukebakio postigao svoj drugi gol.

Lukaku je na vrhu tabele strelaca u kvalifikacijama sa devet golova u šest utakmica, čime je svoj međunarodni rezultat popeo na 79.

Lukebakio je probio desnu stranu pre nego što je ušao u mrežu na daljinu od čvrstog anđela i doveo Crvene đavole ispred u 12. Bio je to prvi međunarodni gol za napadača Sevilje.

Konrad Laimer je povukao jedan za Austriju u 72., a Belgija je potom pala na 10 igrača šest minuta kasnije, kada je vezista Amadou Onana isključen zbog drugog žutog kartona. Marsel Sabicer je postigao drugi pogodak za Austriju sa bele tačke u 84. meču, ali domaćini nisu uspeli da izjednače.

Belgija ima 16 bodova iz šest utakmica, a Austrija ima tri boda zaostatka nakon prvog poraza u kvalifikacijama.

Švedska, koja je u petak mirovala, treća je sa šest bodova iz pet utakmica i još uvek ima male šanse da prestigne Austriju.

U drugoj utakmici grupe, Azerbejdžan je pobedio Estoniju sa 2:0 i zabeležio prvu pobedu i popeo se na četiri boda. Estonija ima jedan bod.