Aston Vila dočekuje Bajern Minhen u Ligi šampiona nakon 41 godine čekanja

Aston Vila dočekuje Bajern Minhen u Ligi šampiona nakon 41 godine čekanja

Posle više od četiri decenije, Aston Vila će ponovo biti domaćin meču elitnog evropskog fudbalskog takmičenja. U sredu, tim iz Birmingema će ugostiti Bajern iz Minhena u utakmici Lige šampiona, čime se završava 41-godišnje čekanje na povratak ovog prestižnog turnira na Vila Park.

Poslednji put kada je Vila igrala domaći meč u tadašnjem Evropskom kupu bio je 1983. godine, kada su se sastali sa Juventusom. Ta godina označila je kraj Viline ere kao aktuelnog šampiona Evrope, jer su 1982. godine osvojili titulu pobedivši upravo Bajern u finalu sa 1-0 u Roterdamu. Ta pobeda je ostavila dubok trag kod navijača, poput Stivena Morlija (63), koji je sa grupom prijatelja prisustvovao istorijskom trijumfu.

„Prošlo je mnogo vremena od kada smo poslednji put igrali u Ligi šampiona na Vila Parku. Svi su uzbuđeni i raduju se ovom trenutku,“ rekao je napadač Oli Votkins pred utakmicu.

Aston Vila je pre nekoliko godina bila daleko od evropske elite, prolazeći kroz turbulentan period uključujući trogodišnji boravak u drugoj ligi. Međutim, dolaskom trenera Unaija Emerija u oktobru 2022. godine, klub je doživeo spektakularan preokret. Emeri je uspeo da osigura sedmo mesto u Premijer ligi prošle sezone, što je bilo dovoljno za povratak u evropska takmičenja.

Pod Emerijevim vođstvom, Vila je postigla izvanredan napredak, što su prepoznali i navijači, a Morli ga opisuje kao „najboljeg trenera kojeg je klub ikada imao“. Emeri, poznat po svom uspehu u evropskim takmičenjima, prepoznat je kao taktički genije koji je Vilu podigao na novi nivo.

Ova sezona donosi nova očekivanja, jer Vila već beleži dobre rezultate, uključujući pobedu od 3-0 protiv Jang Bojsa u prvom meču Lige šampiona. Emeri je izjavio da želi da Vila postane stalni učesnik Lige šampiona i da im je cilj da se konstantno takmiče na najvišem evropskom nivou.

Sa Bajernom kao protivnikom, Aston Vila se nada još jednom istorijskom momentu na Vila Parku, kao što je to bio slučaj pre 41 godinu kada su ih iznenadili u finalu.