Aston Martin blizu Mercedesa nakon protesta u Austriji

Aston Martin blizu Mercedesa nakon protesta u Austriji

Aston Martin se pomerio na samo tri boda zaostatka za drugoplasiranim Mercedesom na tabeli konstruktora Formule 1 nakon što je u nedelju uspešno protestovao protiv rezultata Velike nagrade Austrije.

Dvostruki svetski šampion Maks Ferštapen za Red Bull, zajedno sa drugim Leklerom za Ferrari i trećim Serđom Perezom ​​iz Red Bulla su zadržali svoje pozicije.

Stjuardi su, međutim, prihvatili da neki vozači nisu kažnjeni zbog prekoračenja ograničenja staze u trci prepunoj kršenja.

Konačna klasifikacija degradirala je Karlosa Sainza sa četvrtog na šesto, dok su Lando Noris iz Meklarena i Fernando Alonso iz Aston Martina napredovali na četvrto i peto mesto.

Sedmostruki svetski šampion Luis Hamilton pao je sa sedmog na osmo i iza svog timskog kolege iz Mercedesa Džordža Rasela, dok je Lans Strol iz Aston Martina osvojio mesto do devetog, a Pjer Gazli iz Alpine izgubio je jedno mesto.

Aston Martin je pre protesta zaostajao šest bodova za Mercedesom.

„Pregled liste izbrisanih vremena kruga koji je kontrola trke dostavila stjuardima je otkrila da određeni broj kršenja ograničenja na stazi ranije nije upućen stjuardima“.

Portparol FIA rekao je da je kontrola trke morala da pregleda više od 1.200 slučajeva u trci od 71 kruga u kojima je prijavljeno da je automobil potencijalno napustio stazu.

Kontrola trke se bavila sa više od 100 izbrisanih krugova tokom trke.

„Zbog specifičnosti rasporeda staze i sklonosti mnogih vozača da u više navrata voze van granica staze, nastala je situacija bez presedana koja je dovela do toga da svi potencijalni prekršaji nisu mogli da budu razmotreni tokom trke“, rekao je portparol.

On je rekao da bi FIA ponovo preporučila da se na stazi doda bezbednosni pojas sa šljunkom, takozvana ‘zamka’, na izlazu iz skretanja devet i 10, čemu se ranije odupirala jer je staza takođe domaćin MotoGP runde. ‘Zamka’ je važan bezbednosni element staze jer sprečava da vozila koja velikom brzinom nekontrolisano napuste stazu, bez mogućnosti upravljanja dođu do oboda prostora oko staze i udare u zaštitne zidove.

Staza u vlasništvu Red Bulla ima ugovor sa Formulom 1 najmanje do 2030. nakon što je produženje najavljeno u nedelju.