Završeno suđenje Nejmaru o prevari i korupciji

Završeno suđenje Nejmaru o prevari i korupciji

BARSELONA, Španija – Suđenje Nejmaru završeno je u ponedeljak, a kompanija koja ga je optužila za prevaru i korupciju smanjila je zatvorsku kaznu koju je tražila zbog igračeve navodne umešanosti u nepravilnosti u vezi sa njegovim transferom iz Santosa u Barselonu 2013. godine, preneo je Asošijeted pres.

Zaključak suđenja usledio je tri dana nakon što je španski državni tužilac odustao od optužbi protiv Nejmara, njegovog oca i bivših rukovodilaca brazilskog i španskog kluba.

Brazilska kompanija DIS nastavila je sa optužbama, ali je pozvala na revidiranu kaznu zatvora od dve i po godine za Nejmara i četiri godine za Nejmarovog oca, koji je takođe igračev agent.

DIS je prvobitno tražio petogodišnje zatvorske kazne za 30-godišnjeg Nejmara, njegovog oca i bivše direktore Barselone Sandra Rosela i Žozepa Bartomeua.

DIS takođe traži odštetu od 34 miliona evra (33,6 miliona dolara) i kaznu od 195 miliona evra koju bi optuženi platio španskoj državi.

Državni tužilac je odluku o odustajanju od optužbi objavio nakon što je u petak saslušao svedočenje Rosela i Bartomeua. On je rekao da nije video nikakve dokaze da je počinjen zločin.

Tužilac je prvobitno tražio za Nejmara kaznu od dve godine zatvora i novčanu kaznu od 10 miliona evra. Takođe je želeo pet godina za Rosela i tri godine za bivšeg predsednika Santosa Odilija Rodrigesa.

DIS tvrdi da je plaćen daleko manje od 40 odsto za koje kaže da je dospeo kao deo vlasnika Nejmarovih prava na igrače. Kompanija je saopštila da je dobila pripadajući procenat samo od 17 miliona evra koje su Barselona i Santos prvobitno najavili kao naknadu za transfer između klubova, dok je stvarna cena bila oko 82 miliona evra.

DIS je u ponedeljak optužio Nejmara i njegovog oca da su izdajnici jer su pokušali da sakriju iznos transfera. Rečeno je da se žali na odluku tužioca da odustane od optužbi protiv Nejmara.

Svi optuženi su negirali bilo kakvu nepravdu.

Presuda i izricanje kazne se ne očekuju najmanje tri nedelje.