„Umro bih“- Gazli nakon što je izbegao da udari krana

„Umro bih“- Gazli nakon što je izbegao da udari krana

SUZUKA, Japan — Emotivni Pjer Gazli rekao je da se plašio za svoj život na startu Velike nagrade Japana kada je za dlaku izbegao da se zaleti u kran na istoj trkačkoj stazi na kojoj je zemljak Žil Bjanki poginuo u sličnom incidentu.

Dizalica, ili traktor kako su ga vozači nazvali, bio je raspoređen u nedelju kada su automobili počeli da klize sa kursa na početku trke natopljene kišom. Vozilo za spasavanje bilo je na stazi Suzuka da bi pokupilo automobil Karlosa Sainza mlađeg nakon što je Sainz izleteo sa staze po vlažnim uslovima.

Iako su drugi vozači prolazili pored dizalice malom brzinom, Gasli je počeo trku iz pit lejna i žurio je da uhvati čopor u slaboj vidljivosti kada je naišao na bezbednosnu ekipu. Projurio je pored dizalice i radnika obezbeđenja koji je stajao na stazi.

FIA je posle trke kaznila Gaslija jer nije usporio pod uslovima crvene zastave, ali je Francuz bio besan.

„Kakav je ovaj traktor na stazi?“ Gasli je vrištao na radiju svog tima. „Prošao sam pored njega. Ovo je neprihvatljivo. Setite se šta se dogodilo. Ne mogu da verujem! Ne želimo da ikada vidimo kran na stazi.“

Bjanki je 2014. izgubio kontrolu nad svojim automobilom po mokrim uslovima na istoj stazi i sudario se sa vozilom za spasavanje. Ostao je u komi sa povredom glave devet meseci pre nego što je umro u 25. godini. Bjankijeva smrt je bila prva u incidentu na stazi u F1 od fatalne nesreće Ajrtona Sene 1994. godine.

„Već smo izgubili Džulsa. Svi smo izgubili neverovatnog momka, neverovatnog vozača, iz razloga koje znamo. Pre osam godina, na istoj stazi, u istim uslovima, sa dizalicom“, ljutio se Gasli posle trke. „Kako? Kako danas možemo da vidimo kran, ne samo u šljunku, na trkačkoj stazi, dok smo još na stazi? ja to ne razumem.“

„Očigledno sam se uplašio. Da sam izgubio kontrolu nad autom na sličan način kako ga je Karlos izgubio u krugu ranije… Umro bih, tako jednostavno.”

Upravno telo F1 kaznilo je Gaslija sa 20 sekundi i dva kaznena poena, ali je FIA rekla da će takođe istražiti okolnosti koje su dovele do toga da je kran bio na stazi.

„To je nepoštovanje prema Julesu, nepoštovanje prema njegovoj porodici. Svi mi tamo rizikujemo svoje živote. Radimo najbolji posao na svetu, ali ono što tražimo je da se bar čuvamo, već je dovoljno opasno“, besnio je Gasli. „Mogli smo da sačekamo još minut da se vratimo u pit lane, a zatim da stavimo traktore na kolosek. Samo sam izuzetno zahvalan što sam ovde i večeras ću pozvati svoju porodicu i sve svoje najmilije… i ishod je kakav jeste.

„Prošao sam dva metra od te dizalice, i da sam bio dva metra levo, bio bih mrtav.“

Bjankijev otac, Filip, objavio je na Instagramu tokom trke da „nema poštovanja prema životu vozača, nema poštovanja prema Julesovom sećanju“.

Bes je bio podeljen širom F1 padoka.

„To je najniža tačka koju smo videli u sportu godinama“, rekao je vozač Serđo Perez. „Ono što se danas dogodilo me toliko ljuti. Samo se nadam da u sportu nikada više nećemo videti ovu situaciju. Videli smo šta se ovde dogodilo pre nekoliko godina sa našim prijateljem Julesom i apsolutno me ne zanima šta je bio razlog tome. To se nikada ne bi smelo ponoviti, nikada u bilo kojoj kategoriji.”

Šef Red Bula Kristijan Horner zahtevao je potpunu istragu „zašto je na stazi bilo vozilo za spasavanje. Cheko nam je to prijavio i naravno u onim užasnim uslovima kada je vidljivost nula, to je izuzetno opasno.“

„Još uvek ne znam zašto se zadržavamo u ovakvim uslovima i rizikujemo da imamo traktor na stazi jer je ionako bezvredan“, dodao je Horner. „Ionako ćete to označiti crvenom zastavom, pa zašto rizikovati?“

Vozač Meklarena Lando Noris napisao je na Tviteru: „Kako se ovo dogodilo!? Izgubili smo život u ovoj situaciji pre mnogo godina. Rizikujemo svoje živote, posebno u ovakvim uslovima. Želimo da se trkamo. Ali ovo… Neprihvatljivo.”

Gazli je u subotu imenovan za zamenu Fernada Alonsa sledeće godine u Alpinu, u onome što je trebalo da bude slavljenički vikend za 26-godišnjaka. Umesto toga, cela trka je bila problematična od početka do kraja, kada Maks Ferštapen nije bio svestan da je osvojio svoju drugu uzastopnu titulu svetskog prvaka sve do mnogo posle pobede u skraćenoj trci.