Udonis Haslem dve decenije u istom klubu

Udonis Haslem dve decenije u istom klubu

Kobi Brajant. Dirk Novicki. A sada, Udonis Haslem.

Kapiten Majamija se vraća na Hit za 20. sezonu, najavio je u nedelju. To je jednogodišnji ugovor vredan 2,9 miliona dolara; Majami je produžio ponudu pre skoro dva meseca, a zatim je čekao da Haslem odluči između penzionisanja i povratka.

Novicki je odigrao sve 21 svoju NBA sezonu u Dalas Maveriksima, Brajant je svih 20 sezona proveo u Los Anđeles Lejkersima, a kada se pojavi u sledećoj utakmici, Haslem će im se pridružiti kao igrač koji je proveo najmanje dve decenije u ligi i sve sa jednom franšizom.

„Odlučio sam da nastavim sa onim o čemu smo ja i moj otac razgovarali, i završiću ono što sam započeo i igraću 20 godina“, rekao je Haslem, sedeći na sredini terena u Majamiju, svojoj alma mater. „Igraću ove godine, jer sam o tome razgovarao sa ocem i to smo rekli da ćemo uraditi. Neće biti isto. Neće biti tako lako. Ali cilj i dalje ostaje isti. Pobediti. Osvojite prvenstvo. Ostavite to na liniji i držite glavu visoko kada se sve završi.“

Tim Dankan je proveo 19 sezona u San Antoniju, a Džon Stokton 19 u Juti.

42-godišnji Haslem je daleko najduži igrač u istoriji Heata. On je trostruki NBA šampion sa Majamijem i lider franšize svih vremena po skokovima. Ovaj ugovor je 11. koji je potpisao sa Hitom, a ovo je sedmo leto zaredom u kojem je potpisao ugovor sa timom.

Njegov otac, Džoni Haslem, umro je 30. avgusta 2021. Udonis Haslem je proveo oko dve nedelje daleko od vrućine na početku kampa i predsezone prošle godine dok je tugovao, i rekao je da ga to što nijedan od njegovih roditelja još uvek nije bio primoran da preispitati mnoge stvari u protekloj godini.

„Čak i sa 42 godine, pogledate okolo i nemate oba roditelja, možete biti zbunjeni“, rekao je Haslem. „To može biti zbunjujuće. … Ali nikad nisam bio jasniji nego sada. Samo sam morao da očistim paučinu.”

Haslem je bio najstariji igrač koji se pojavio u svakoj od poslednje dve NBA sezone. Prošle sezone je odigrao 13 utakmica sa Majamijem, postizavši u proseku 2,5 poena i 1,9 skokova.

Imao je 162 različita saigrača tokom svoje Heat karijere. I ove sezone NBA bi mogla da uključi igrače koji nisu ni rođeni kada je Haslem ušao u ligu. Haslem je debitovao u NBA ligi 28. oktobra 2003. — tri nedelje pre nego što je rođen Džejlen Duren, 13. pik na ovogodišnjem NBA draftu.

Haslem je prosečno beležio 7,5 poena i 6,6 skokova u svojih prvih 19 sezona, igrajući retko poslednjih šest godina. Ali Hit je insistirao da njegova uloga ostaje vitalna u praksi iu svlačionici, svake godine pronalazeći načine da nastavi da namami Haslema nazad.

Ovaj ugovor će odvesti Haslema preko granice od 70 miliona dolara u zaradi na terenu. Nakon predstojeće sezone, Haslem je rekao da se nada da će se pridružiti glavnoj kancelariji Heat-a i pomenuo je svoju želju da se eventualno pridruži vlasničkoj grupi u godinama koje dolaze.

„Ovo nije nikakav (psovki) dobrotvorni slučaj. Ovo je žrtva, žrtvovanje za sledeću generaciju“, rekao je Haslem. „Kao nosilac toplotne kulture, shvatam to ozbiljno. To nije igra. To nije šala. Znam da ljudi pričaju o tome. Ljudi, možda imaju stigmu šta jeste, a šta nije. Ali to je stvarno. To je pravi. Kultura je stvarna. Kultura je spasila mnogo momaka, ne samo mene.”