US Open: Medvedev i Marej prolaze dalje, prva pobeda za Snigur

US Open: Medvedev i Marej prolaze dalje, prva pobeda za Snigur

NjUJORK – Danil Medvedev je lako počeo odbranu titule na Otvorenom prvenstvu SAD, pobedivši Stefana Kozlova sa 6-2, 6-4, 6-0 u ponedeljak.

Simona Halep je imala još jedan rani izlazak, a ovaj je bio nezaboravna prva pobeda na nivou turneje Ukrajinke Darije Snigur.

Snigur je uznemirila 7. nosioca rezultatom 6-2, 0-6, 6-4, a zatim se mučila kroz suze da objasni šta je pobeda značila za njenu porodicu i njenu zemlju, koja je u ratu sa Rusijom.

Na istom terenu stadiona Artur Eš gde je te večeri Serena Vilijams trebalo da počne ono što bi mogao da bude poslednji turnir u njenoj karijeri, prvi nosilac Medvedev je izgledao jednako snažno kao i on kada je u prošlogodišnjem finalu pobedio Novaka Đokovića za svoje prvo glavni naslov.

Medvedev je napredovao u meču sa Arturom Rinderknekom iz Francuske. Rus pokušava da postane prvi ponovljeni šampion na Ju-Es openu otkako je Rodžer Federer pobedio pet uzastopno od 2004-08.

„Moram da budem u svom najboljem izdanju u sredu i pokušaću da uspem“, rekao je Medvedev.

Endi Marej je bio još jedan rani pobednik, 10 godina nakon što je osvojio prvu od svoje tri grend slem titule u Flushing Meadovs-u. Imao je jedan od prvih poraza na turniru pobedivši 24. nosioca Franciska Cerundola iz Argentine sa 7-5, 6-3, 6-3.

„Izgleda da je bilo davno“, rekao je Marej o svojoj pobedi nad Novakom Đokovićem 2012. „Mnogo toga se dogodilo od tada u mojoj karijeri.“

Đoković ove godine nije mogao da otputuje na turnir jer nije vakcinisan protiv COVID-19.

Mnogi navijači koji su dolazili na dnevnu sesiju na završnom grend slem događaju sezone bili su fokusirani na meč koji bi započeo akciju noću. Vilijams, 23-struka velika šampionka koja je rekla da se sprema da završi tenisku karijeru, trebalo je da se suoči sa Dankom Kovinić.

Vilijams je mislio da će se suočiti sa ugodnijim uslovima nakon vrućeg starta pod sunčanim nebom u Flushing Meadovs-u. Vodeći sa 3-0 u trećem setu, Medvedev je rekao sudiji da želi vreću leda kako bi mogao da je stavi na glavu.

„Ovde je prilično toplo i vlažno“, rekao je Medvedev posle meča.

Snigur je igrala svoj prvi meč u glavnom žrebu jednog grend slema. Dvadesetogodišnjakinja je na grudima nosila traku u plavo-žutim bojama ukrajinske zastave, a stavila ju je rukama nakon što je završila pobedu.

Igrala je prošle nedelje na „Izložbi tenisa za mir“ kako bi prikupila novac za pomoć Ukrajini. To je bilo na stadionu Louis Armstrong, što joj je možda malo smirilo živce kada je u ponedeljak vraćena na isti teren.

„Mislim da mi je to pomoglo jer sam bila ovde u „Tenis igra za mir“ i mislim da mi je to malo pomoglo“, rekla je Snigur dok se borila kroz suze tokom intervjua na terenu.

Halep je pobedila u 19 od svoja poslednja 22 meča i nedavno se vratila među prvih 10, ali Ju-Es open je bio najizazovniji meč za dvostruku grend slem šampionku. Ona ima 21-11 u Njujorku i izgubila je u prvom kolu od tri od poslednjih pet nastupa.

Koko Gauf je bila pobednica u nizu, dok su šampionki Otvorenog prvenstva SAD iz 2019. Bjanki Andreesku bila potrebna tri da prođe Harmonija Tana, francuskog igrača koji je pobedio Vilijamsovu u prvom kolu Vimbldona.

Još jedan bivši šampion US Opena, pobednik iz 2016. Sten Vavrinka, povukao se iz meča protiv Korentina Mutea nakon što je izgubio u tajbrejku u drugom setu. Poslednjih godina muče ga povrede.

29. nosilac Tomi Pol savladao je vrućinu i nadmašio Bernabea Zapatu Miralesa sa 4-6, 6-3, 2-6, 6-0, 7-5 za 3 sata i 10 minuta. Drugi Amerikanac Sebastijan Korda takođe je ostvario prvu pobedu na svom domaćem Slemu, pobedivši Fakunda Banjisa u četiri seta.

Još jedan Amerikanac je uznemireno napredovao, sa J.J. Vuk je izbacio 16. nosioca Roberta Bautistu Aguta u ravnim setovima.

Takođe, Vu Jibing je postao prvi Kinez koji je pobedio na Otvorenom prvenstvu SAD u profesionalnoj eri, porazivši 31. nosioca Nikoloza Basilašvilija sa 6-3, 6-4, 6-0. Prošao je svoj put na terenu kroz kvalifikacioni turnir, pridruživši se zemljaku i saigraču iz kvalifikacija Zhang Zhizhenu kao prvi Kinez u glavnom žrebu US Opena od početka open ere 1968.

Zhang je izgubio meč u prvom kolu.

Treći nosilac Marija Sakari i 17. teniserka Karolin Garsija bile su među prvim pobednicama na ženskoj strani, a Sakari je pobedila polufinalistkinju Vimbldona Tatjanu Mariju u tri seta.