Ruud spreman za meč četvrtfinala Otvorenog prvenstva SAD

Ruud spreman za meč četvrtfinala Otvorenog prvenstva SAD

NjUJORK – Kasper Ruud još uvek ima šansu da postane šampion Otvorenog prvenstva SAD – i prvi Norvežanin koji je bio na prvom mestu – sa svojim prvim odlaskom u četvrtfinale. On će se sastati sa 13. nosiocem Italijanom Mateom Beretinijem nakon što su oba igrača pobedila u meču četvrtog kola u nedelju, prenosi AP.

Peti nosilac Ruud, već prvi Norvežanin koji se pojavio u trećem i četvrtom kolu Ju-Es opena, napredovao je sa 6-1, 6-2, 6-7 (4), 6-2 pobedom nad Korentinom Mutetom.

Beretini je stigao u četvrtfinale Ju-Es opena sa 3-6, 7-6 (2), 6-3, 4-6, 6-2 pobedom nad Alejandrom Davidovičem Fokinom iz Španije.

Ruud mora da stigne do finala barem da bi dobio priliku da postane najbolje rangirani igrač u muškom tenisu. 23-godišnji Ruud, Rafael Nadal, Karlos Alkaraz i sadašnji broj 1 Daniil Medvedev su jedini igrači koji mogu da završe turnir kao prvoplasirani igrač sveta. Ruud je rangiran kao broj 7 na svetu.

Ruud je iskoristio 43 pobednika da izbori pobedu za svoj prvi meč na stadionu Artur Eš.

„Moj san je bio da igram na ovom terenu bar jednom u karijeri“, rekao je Ruud tokom intervjua na terenu. „Sada i ovde imam pobedu, tako da mogu da kažem svojoj budućoj deci i unucima da sam igrao ovde i to će biti zabavna priča. Bilo je neverovatno.“

Takođe u nedelju, branilac titule i prvi nosilac Daniil Medvedev igra sa 23. nosiocem Nikom Kirjosom u obračunu na stadionu Artur Eš gde bi pobednik trebalo da bude veliki favorit za plasman u finale. No. 12 nosilac Koko Gauf igra Shuai Zhang. Gauff, finalistkinja Otvorenog prvenstva Francuske ove godine, pokušava da se domogne četvrtfinala Otvorenog prvenstva SAD po prvi put u karijeri.

Moute je pao na 0-8 doživotnih protiv najboljih 10 protivnika, ali Francuzova nedelja na Flushing Meadovs-u je već bila uspešna. Postao je prvi srećni gubitnik (igrač koji ne uspe da se izbori iz kvalifikacija, ali uđe u glavni žreb kada se neko povuče) koji je stigao do četvrtog kola Ju-Es opena.

Beretini, vicešampion Vimbldona 2021, plasirao se u četvrtfinale grend slem turnira peti put uzastopno. Odustao je od Vimbldona u junu jer je bio pozitivan na COVID-19, a propustio je i Otvoreno prvenstvo Francuske.

Beretini je radio veći deo meča, ali je iskoristio 18 aseva i šest pobedničkih brejk lopti da bi napredovao.

„Zaista sam ponosan jer nisam počeo meč onako kako sam želeo“, rekao je Beretini. „Imao sam set i brejk. Našao sam pravu energiju. Moram da kažem da sam u četvrtom bio malo umoran, a on je igrao neverovatan tenis. Izgubio sam četvrti i bio sam kao, ‘OK, sada ću dati sve.’

Ruud ima prednost u karijeri 3-2 u odnosu na Beretinija.