Kirgios bi poraz u 1. kolu US Opena smatrao pobedom

Kirgios bi poraz u 1. kolu US Opena smatrao pobedom

NjUJORK – U jednom dahu, Nik Kirjos govori o odlasku na Otvoreno prvenstvo SAD sa onoliko samopouzdanja i dobrom igrom kao i uvek, osvajanju vicešampiona na Vimbldonu i nekim jakim rezultatima na tvrdim terenima poslednjih nedelja, prenosi Asošijejted pres.

U sledećoj, zauvek enigmi, 23. nosilac Kirgios kaže da jedva čeka da se završi njegov boravak u Flushing Meadovs-u — možda već u ponedeljak uveče, kada se suoči sa svojim „dobrim drugarom“, kolegom iz Australije i partner u dublu Tanasi Kokikanis — da bi mogao da se vrati kući na drugi kraj sveta.

Upitan šta oduzima trku u All England Clubu u julu, Kirjos je rekao: „Samopouzdanje da ću to moći da uradim tokom dve nedelje. Boravak na jednom mestu dve do tri nedelje može biti iscrpljujući. I da znam da to mogu da uradim i da se bavim stvarima na pravi način i da svaku vežbu, svaku sesiju oporavka, na pravi način, to mi je samopouzdanje u pozadini. Ali takođe, ja sam tip igrača koji da sam osvojio Vimbldon, verovatno ne bih igrao Ju-Es open.

Njegov meč u prvom kolu bi inače mogao biti dugo očekivani vrhunac prvog dana na poslednjem grend slem turniru u godini, zajedno sa nastupima šampiona za muškarce 2021. Daniila Medvedeva (protiv Stefana Kozlova) i finalistkinje Otvorenog prvenstva Francuske 2022. Coco Gauff (protiv Leolije Žanžan) tokom popodnevnog zasedanja u Ashe.

Ostatak rasporeda u ponedeljak biće u senci nadmetanja koje prethodi Kirgiosu protiv Kokinakisa uveče: 23-struka velika šampionka Serena Vilijams, u, možda, poslednjem meču u singlu u njenoj karijeri, protiv Danke Kovinić. Kirgios, naravno, zna koliko je to značajan, iako ne očekuje da će ga gledati dok se sprema da igra.

„Očigledno je to veoma poseban trenutak za nju. Ona je verovatno najveća svih vremena“, rekao je on. „Da li vidimo nekoga da živi u karijeri koju ona ima? Mislim da to nije moguće.”

Njegova karijera je sama po sebi prilično jedinstvena.

Ne na isti način izvanrednih rezultata, imajte na umu. Ali način na koji se on ponaša na terenu – od udaraca između nogu do sukoba sa protivnicima ili sudijama ili navijačima – daleko je od standardnog.

Na Vimbldonu, gde je prvi put prošao četvrtfinale na mejoru pre nego što je izgubio od Novaka Đokovića u finalu od četiri seta, bilo je dosta velikih servisa i forhenda, kao i uvek.

Takođe, međutim, postojala je kazna od 10.000 dolara za pljuvanje u pravcu gledaoca, sukob sa Stefanosom Cicipasom tokom i posle njihovog meča (Tsitsipas je rekao da Kirgios ima „veoma zlu stranu“ i optužio ga za „stalno maltretiranje“) i napred-nazad o ženi na tribinama za koju je Kirgios rekao da je pijana (i koja ga je nedavno tužila zbog toga). I, tokom te dve nedelje, iz Australije se pojavila vest o još uvek na čekanju sudskom procesu koji uključuje optužbu za napad na bivšu devojku.

Đoković je uspeo da uhvati višestruke strane Kirgiosa jednim opširnim odgovorom na konferenciji za novinare pre njihovog meča na centralnom terenu prošlog meseca, napomenuvši da „izgleda da je, psihički, u boljem stanju nego što je bio, gde je bio nekoliko godina pre“ i konstatujući „on uspeva na velikoj sceni“ i „ima toliko talenta“, a zatim zaključuje: „Znamo šta se dešavalo sa njim tokom mnogo godina mentalno, emocionalno; na terenu i van njega, mnogo različitih stvari koje su mu odvlačile pažnju i nije mogao da postigne ovu doslednost.”

Ova poslednja reč se često ne povezuje sa 27-godišnjim Kirgiosom. To je prikladno u poslednje vreme.

Od Vimbldona, pošto se turneja preselila na severnoameričke tvrde terene uoči Flušing Medousa, Kirgios je osvojio titulu u dublu sa Kokinakisom u Atlanti (oni su bili šampioni u dublu na Otvorenom prvenstvu Australije u januaru), postao je prvi čovek koji je ikada pobedio titule u singlu i dublu iste godine u Vašingtonu, a zatim pobedio Medvedeva na putu do četvrtfinala u Montrealu, pre nego što je izgubio u drugom kolu porazom od najboljeg Amerikanca Tejlora Frica u Sinsinatiju.

„Bio sam tako psihički i fizički iscrpljen. Mentalno sam želeo da odem tamo i dam još jednu dobru predstavu; telo mi skoro nije dozvolilo. Bilo je to kao da pokušavate da pokrenete kosilicu nakon četiri ili pet puta. Jednostavno nije išlo“, rekao je Kirjos. „Toliko se toga dešavalo kod kuće – moj brat je dobio bebu; moja mama je bolesna. Jednostavno je teško biti odsutan. Definitivno me opterećuje svaki dan kada sam duže na putu. Samo želim da idem kući, tako nešto. Ali znam da je ovo važan događaj ovde, pa moram da ih ostavim po strani.“

Neki igrači nikada neće priznati da gledaju žreb da vide šta bi se moglo dogoditi na turniru. Kirgios nije jedan od njih.

On misli da su on i Kokinakis stavljeni u „odličan deo“ zagrade, „tako da ko god od nas napreduje, ima odličnu priliku da iskoristi.

Ipak, Kirgios je dodao: „Bilo da pobedim ili izgubim, za mene će biti isto. … Za mene je to vin-vin. Ako pobedim, to je više novca i još jedan sjajan rezultat. Ako izgubim, idem kući.”