Halandov niz golova ostavlja Gvardiolu bez reči

Halandov niz golova ostavlja Gvardiolu bez reči

MANČESTER – Pep Gvardiola je trenirao verovatno najvećeg fudbalera Lionela Mesija, tako da mnogo govori kada priznaje da mu je ponestalo reči da opiše početak života Erlinga Halanda u Mančester Sitiju, preneo je AP.

„Moj engleski jezik nije dovoljno dobar“, rekao je menadžer Sitija nakon što je norveški napadač ove sezone postigao 22 gola u pobedi od 3-1 protiv Brajtona u Premijer ligi u subotu.

Haland, koji nije uspeo da nađe leđa u prošlonedeljnom porazu od Liverpula sa 1:0, brzo je prebrodio tu mini sušu sa dva gola u prvom poluvremenu, pošto je šampion Premijer lige prešao na bod vodećeg Arsenala.

Sa 17 golova u ligi, Halandu je potrebno samo još šest da bi izjednačio 23 gola zbog kojih su Mo Salah i Son Heung-min podelili Zlatnu kopačku kao zajednički najbolji strelci prošle sezone.

„Erling ima kvalitet“, rekao je Gvardiola. „Sa velikim prostorom on to može, ali sa malim prostorom to može. Ovo je realnost, to je fantastično.”

Halandovi golovi su postignuti u samo 15 nastupa u svim takmičenjima. Izgledalo je spremno da upiše svoj četvrti het trik u sezoni, sa oba gola pre poluvremena.

On je otvorio rezultat nakon 22 minuta kada je jurio na Edersonovo dugo izbijanje. Pošto je golman Brajtona Robert Sančez ostao ispred svog gola, Haland je savladao Adama Vebstera i ubacio loptu u praznu mrežu.

Dobio je svoju i Sitijevu drugu dva minuta pre poluvremena nakon što je sudija Kreg Poson pregledao izazov Luisa Danka na Bernarda Silvu i dosudio penal.

Haland se pojačao i pogodio nisko pored Sančeza, što je bio 600. gol u ligi pod Gvardiolom.

Baš kao što su se navijači Sitija možda pitali koliko će golova njihov tim postići u poslednjem porazu, Brajton je smanjio zaostatak.

Činilo se da je Rijad Mahrez spreman da poveća vođstvo domaćina, ali je njegov pitomi udarac odbranio Sančez, što je Brajtonu omogućilo brejk. Soli Marč je poslao loptu do Leandra Trossarda odmah ispred šesnaesterca i on je pokrenuo niski udarac koji je pobedio Edersona na njegovoj stativi u 53. minutu.

Trossard je kasnije mogao da izjednači kada je protrčao ka golu – ali je njegov udarac iz tesnog ugla odbranio.

Brajton je platio cenu za tu propuštenu priliku kada je Kevin de Brujne postigao 3-1 u 75. sjajnim udarcem sa 25 jardi koji je skrenuo u gornji ugao.

Dok je Gvardiola ostao bez superlativa za Halanda, De Brujne još uvek treba da bude potpuno zadovoljan ove sezone.

„Ne igra na svom vrhunskom nivou, ne još“, rekao je. „Postigao je fantastičan gol, ali ne igra najbolje. On zna, ne moram da mu kažem. Njegova dinamika još uvek nije savršena, razgovarao sam s njim.

„Gol je izvanredan. Zahvaljujući njemu nismo patili u poslednjih 15-20 minuta.