US Open: Bez rukovanja posle meča ukrajinske i beloruske takmičarke

US Open: Bez rukovanja posle meča ukrajinske i beloruske takmičarke

Ukrajinska igračica odbila je da se rukuje sa Viktorijom Azarenkom nakon što ju je trostruka vicešampionka US Opena iz Belorusije pobedila u četvrtak na Flešing Medouzu, prenosi AP.

Marta Kostjuk je čekala na mreži sa podignutim reketom, koji je Azarenka udarila reketom posle pobede od 6-2, 6-3.

Belorusija je pomogla Rusiji da pokrene invaziju na Ukrajinu u februaru, a Kostjuk je rekla da joj je na umu otkako je videla žreb Ju-Es opena da će možda morati da igra sa Azarenkom u drugom kolu.

„To je prilično lično“, rekao je Kostjuk. „Za mene to nije bio lični meč jer je to bila Vika posebno, ali sve u svemu, to nije bio samo neobičan meč koji igram na turniru.

Upitan o tradicionalnom rukovanju nakon meča, Kostjuk je rekao: „Jednostavno mislim da to nije ispravna stvar u okolnostima u kojima se trenutno nalazim.

Azarenka je rekla da se već suočila sa tom situacijom sa ukrajinskom igračicom kada je igrala protiv Dajane Jastremske prošlog meseca u Vašingtonu.

„To je što je. Samo idem dalje“, rekla je Azarenka. „Ne mogu nikoga naterati da se rukuje sa mnom. To je njihova odluka.“

Kostjuk je rekla da je poslala poruku Azarenki dan pre meča da je obavesti da neće biti rukovanja. Azarenka je vratila tekst, rekavši Kostjuku da više nije na licu mesta, pa je Kostjuk odustao od teme jer je želela da lično prenese poruku.

Azarenka je rekla da je kontaktirala sa svim ukrajinskim igračima sa kojima ima vezu u martu nakon invazije. Kostjuk nije jedan od njih, ali Azarenka je rekla da je ipak pokušala.

„Pa, nudio sam mnogo puta kroz VTA, jer verujem da postoji neka vrsta osetljivosti. Rečeno mi je da to nije dobar trenutak“, rekla je Azarenka.

„Ako Marta želi da razgovara sa mnom, kao što mi je juče poslala poruku, odgovorio sam. Otvoren sam u svakom trenutku da saslušam, da pokušam da razumem, da saosećam. Verujem da je empatija u ovakvom trenutku zaista važna, što je, opet, bila moja jasna poruka na početku.”

Kostjuk je doveo u pitanje Azarenku da je deo „Teniske izložbe za mir“ koju je Teniski savez SAD održao nedelju dana pre turnira da bi prikupio novac za Ukrajinu. Azarenka je izbačena iz sastava na dan događaja, što je pomoglo da se prikupi više od milion dolara za humanitarnu pomoć.

„Svi pokušavaju da budu super demokratski po pitanju ove stvari koja se desila i pošto je kao da se moja nacija svakodnevno ubija, reći ću vam iz svoje perspektive vrlo brzo, tako da mislim da nikada ne želim da odgovorim na ovo pitanje ponovo“, rekao je Kostjuk. „Zamislite da je Drugi svetski rat i da postoji akcija prikupljanja sredstava za Jevreje i da nemački igrač želi da igra. Tokom rata, a ne 70 godina nakon rata. Tokom rata. Mislim da Jevreji ne bi razumeli.“

Azarenka, članica saveta igrača VTA Toura, rekla je da je važno da je događaj održan, a ne da li je ona bila deo njega.

„Osećam se kao da sam od početka imala vrlo jasnu poruku, da sam ovde da pokušam da pomognem, što sam uradila mnogo“, rekla je Azarenka. „Možda nije nešto što ljudi vide i zbog čega to ne radim. Radim to za ljude kojima je potrebna pomoć, juniore kojima je potrebna odeća, druge ljude kojima je potreban novac ili druge ljude kojima je potreban prevoz ili bilo šta drugo. To je ono što mi je važno, da pomognem ljudima kojima je potrebna“.

Ruskim i beloruskim igračima zabranjeno je učešće na Vimbldonu kao odgovor na rat. Dozvoljeno im je da igraju na Otvorenom prvenstvu SAD, a da njihove nacije i njihove zastave nisu navedene.