Bajern Minhen odložio odluku o sponzorstvu Katara za 2023

Bajern Minhen odložio odluku o sponzorstvu Katara za 2023

BERLIN -Bajern iz Minhena neće odlučiti da li da produži svoj kontroverzni sponzorski ugovor sa Katar ervejzom do sledeće godine, prenosi AP.

„Nastavićemo intenzivno da razgovaramo o tom pitanju posle Svetskog prvenstva i pronaći rešenje za Bajern“, rekao je izvršni direktor Oliver Kan 1.501 članu kluba na godišnjem sastanku Bajerna u subotu.

Kan je rekao da poštuje zabrinutost navijača u vezi sa unosnim aranžmanom Bajerna sa Katar ervejzom, iako mnogi navijači kažu da to šteti reputaciji kluba zbog navodnih kršenja ljudskih prava u zemlji Persijskog zaliva.

Ali generalni direktor Bajerna je takođe branio sponzorstvo, koje bi trebalo da traje do kraja tekuće sezone.

„U Kataru je postignut napredak u pogledu radnih prava i ljudskih prava“, rekao je Kan. „Niko nije sugerisao da je Katar zemlja koja ispunjava evropske standarde. Ali ako želite nešto da promenite i pokrenete, morate da upoznate ljude, razgovarate sa njima i razmenjujete ideje umesto da ih isključujete.”

Predsednik Bajerna Herbert Hainer ranije se izvinio članovima kluba za greške koje je rekao da je napravio prošle godine kada je iznenada prekinuo skupštinu usred haotičnih scena kada su članovi vikali i izviždali direktore kluba jer su odbili da razgovaraju o sponzorskim aranžmanima sa Katarom.

„Nismo tako znali i ne želimo da vidimo FK Bajern“, rekao je Hajner. „I ja sam te večeri napravio greške kao predsedavajući sastanka. Želeo bih da se danas ponovo zvanično izvinim zbog toga.”

Haineru su aplaudirali zbog izvinjenja, ali je ostao izbegavajući kada ga je član kluba Majkl Ot ponovo ispitivao o sponzorstvu Katara i da li Bajern namerava da nastavi sa partnerstvom.

„Danas ne mogu da odgovorim na ovo pitanje sa da ili ne“, rekao je Hainer.

Prošle godine na AGM-u, Ot je pokušao da podnese predlog kojim se traži glasanje o Bajernovim sponzorskim ugovorima sa Katarom, ali klub to nije dozvolio, što je jedan od razloga što je narav pohabao.

Ot je kasnije pozvan na panel diskusiju koju je klub organizovao u julu kako bi razgovarali o svojim aranžmanima sa Katarom.

Hainer je u subotu izabran za predsednika kluba na još jedan trogodišnji mandat. 68-godišnji bivši šef Adidasa bio je jedini kandidat. Ponovo su izabrani i potpredsednici Diter Majer i Valter Menekes.

Takođe, Bajern je prijavio još jednu godinu snažnog finansijskog rasta uprkos kontinuiranim efektima pandemije koronavirusa.

Bavarska elektrana objavila je promet od 665,7 miliona evra (647 miliona dolara) za sezonu 2021-22, dok je dobit pre oporezivanja porasla sa 5 miliona evra na 17,1 milion evra.

„Teško da je bilo koji drugi vrhunski evropski klub uspeo da dosledno izveštava o profitu poput FK Bajerna uprkos pandemiji u poslednje tri godine“, rekao je potpredsednik Bajerna Jan-Kristijan Dreesen. „Ovo je sve samo ne nešto što se podrazumeva i ima prvenstveno veze sa DNK Bajerna, pri čemu nikada ne trošimo više nego što zarađujemo.

Bajern je zaradio 224,2 miliona evra od sponzorstva i marketinga, dok je još jedan značajan deo prihoda (159,5 miliona evra) došao od operacija utakmica, kojima je prošle godine pomoglo ublažavanje ograničenja protiv korona virusa.

Transferi igrača doneli su 12,1 milion evra, dok je merchandizing doneo još 93,6 miliona.

Plate su bile najveći trošak od 324,1 miliona za svo osoblje, uključujući igrače, funkcionere tima i druge zaposlene u klubu, dok su operativni troškovi iznosili 169,8 miliona evra.