Američki skijaš Ford nije iznenađen 1. mestom

Američki skijaš Ford nije iznenađen 1. mestom

SOLDEN, Austrija – Američki skijaš Tomi Ford završio je u nedelju u prvih 10 trke Svetskog kupa, prvi put od svog razornog pada pre dve sezone.

„Uopšte nije iznenađujuće“, rekao je 33-godišnji Ford nakon što je završio na šestom mestu u veleslalomu na otvaranju sezone, preneo je AP.

„Radio sam na tome i radio sam to ranije. Moje koleno je dobro, tako da je dobar osećaj što mogu da ga guram tako“, rekao je Ford, trostruki olimpijac koji je pobedio u jednoj trci Svetskog kupa i završio na petom mestu u karijeri u sezoni veleslalomskog Svetskog kupa. 2019-20.

To je bila tek njegova četvrta trka na najvišem nivou otkako se oporavio od brojnih povreda koje je zadobio u stravičnom udesu blizu cilja GS u Adelbodenu, u Švajcarskoj, januara 2021. godine. Zadobio je potres mozga i oštećene ligamente i meniskus desnog kolena, slomio tibijalni plato i povredio zglob.

Njegov najbolji rezultat na tradicionalnom otvaranju sezone, izazovni GS na strmom glečeru Retenbah, bio je četvrti u odnosu na izdanje 2019.

U nedelju, Ford je skijao prilično konzervativnu prvu vožnju, zaostajavši za liderom i konačnim pobednikom Markom Odermatom iz Švajcarske za 2,38 sekundi na 26. poziciji.

Međutim, Ford je gurnuo do krajnjih granica i postigao najbrže vreme u svojoj drugoj vožnji, čak je i pobedio Odermatov napor sa 1,22, i na kraju završio samo dve desetine manje od onoga što bi mu bilo četvrto podijum u karijeri.

„Ta prva vožnja je bila samo dobar osećaj skijanja, znao sam da nisam brz“, rekao je Ford.

„Drugu vožnju, definitivno sam to pustio, malo više na ivici. Bio sam samo delić inča od toga da to uradim u prvoj vožnji. Znam taj osećaj jer sam to radio na treninzima.”

Nakon nesreće, nekoliko puta je bio podvrgnut operaciji, a nakon fizičkog oporavka i suočavanja sa depresijom, Ford se vratio na sneg u bazi za obuku američkog skijaškog tima u Copper Mountainu u Koloradu u novembru.

Njegov prvi povratak bio je olimpijski veleslalom u Pekingu u februaru, gde je osvojio impresivno 12. mesto, pre nego što je sledećeg meseca učestvovao u još dve trke u Kranjskoj Gori, u Sloveniji.

Ford je počeo van sezone hirurškim pregledom pre nego što je radio na snazi tokom leta. Imao je trening kampove sa američkim skijaškim timom na Novom Zelandu i Čileu, konačno je ponovo skijao bez proteza za koleno, i dobio je fino podešavanje za početak sezone u Italiji i Austriji.

Prema Fordu, radilo se uglavnom o izgradnji samopouzdanja.

„Zaista se osećao dobro. Poslednjih nekoliko nedelja bio sam u mogućnosti da to učinim još više“, rekao je Ford, dodajući da mu je trener za mentalno zdravlje na licu mesta pomogao da se oseća prijatno na nedeljnoj trci.

Ford će pokušati da zadrži zamah na paralelnoj trci u Austriji 13. novembra, a zatim mora da sačeka još četiri nedelje do sledećeg veleslaloma, u Francuskoj.

Ipak, razmišlja da u svoj raspored doda još jednu disciplinu u kojoj se takmičio samo dva puta u proteklih šest godina.

„Boriću se za neke super-G tačke“, rekao je Ford.

Više AP skijanja: https://apnevs.com/hub/skiing i https://tvitter.com/AP_Sports