Janis Adetokumbo briljira dok Grčka grabi ka Olimpijadi, Hrvatska i Slovenija pod pritiskom

Janis Adetokumbo briljira dok Grčka grabi ka Olimpijadi, Hrvatska i Slovenija pod pritiskom

Giannis Adetokumbo je demonstrirao svoju dominaciju sa 32 poena za samo 19 minuta igre, bez promašaja iz igre, dok je Grčka nadigrala Dominikansku Republiku rezultatom 109-82 u grupi B kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre u Pireju, Grčka. Tomas Volkup je takođe bio ključan sa 17 poena, dok je Grčka stekla udobnu prednost od 27 poena i sada ima priliku da se plasira u polufinale pobedom nad Egiptom u četvrtak.

Selektor Grčke, Vasilis Spanulis, istakao je Adetokumbovu posvećenost timu i značaj njegove uloge u uspehu: „Giannis voli da bude ovde. Voli da predstavlja svoju zemlju. On je deo tima i njegova superzvezdanska skromnost je inspiracija za sve nas.“

U isto vreme, Hrvatska je doživela neočekivan poraz od Nove Zelandije rezultatom 90-86, što je dovelo do pritiska u grupi A. Kori Vebster je predvodio Novi Zeland sa 21 poenom, dok je Ši Ili dodao 18 poena, uključujući ključni koš u poslednjem minutu. Hrvatska, koja je imala izazovnu utakmicu nakon pobede nad Slovenijom, sada se suočava sa potrebom da se izbori za polufinale protiv Slovenije u odlučujućem meču.

U Rigi, Crna Gora je preokrenula spor početak i osigurala svoje šanse za polufinale pobedom nad Kamerunom rezultatom 70-66. Marko Simonović je predvodio Crnu Goru sa 18 poena i 9 od 9 slobodnih bacanja, dok je Nikola Vučević doprineo sa 11 poena i 14 skokova. Kamerunu sada preostaje da pobedi Brazil kako bi se plasirao u polufinale, inače drugo mesto u grupi pripašće Crnoj Gori.

Ovaj kvalifikacioni turnir, koji se održava istovremeno u nekoliko zemalja, predstavlja ključnu fazu za poslednja četiri mesta na Olimpijskim igrama u Parizu.