Anketa pokazuje da je interesovanje američkih gledalaca za Olimpijske igre smanjeno, osim za Simone Biles

Anketa pokazuje da je interesovanje američkih gledalaca za Olimpijske igre smanjeno, osim za Simone Biles

Usled niskog rejtinga Olimpijskih igara u Tokiju i Pekingu koje je poremetila pandemija korona virusa, Pariz možda neće biti mnogo bolji među američkim gledaocima, pokazala je anketa Galupa objavljena u četvrtak.

Simon Biles i ženska gimnastika spremne su da budu svetla tačka, a ispitanici će je izabrati kao svoj najočekivaniji sport.

Međutim, prema anketi, 30% ispitanika je reklo da neće gledati nijednu od Igara, 34% je reklo da neće gledati mnogo, a 35% je reklo da bi gledalo barem prilično. Ta poslednja cifra je manja u odnosu na 48 odsto izmerenih pre Olimpijskih igara 2016. u Rio de Žaneiru. Galup nije merio namere gledanja Olimpijskih igara u Tokiju, koje su odložene godinu dana.

NBC-jevo izvještavanje o Olimpijskim igrama u Tokiju u udarnom terminu uglavnom je privuklo oko polovinu publike u odnosu na prethodnicu Ljetnih igara. Olimpijske igre u Pekingu su imale najmanju publiku ikada u SAD za Zimske igre. Obe utakmice su održane pod strogim ograničenjima, ograničavajući broj gledalaca i prigušujući tipične fanfare. En-Bi-Si, koji drži američka prava na emitovanje do 2032. godine, pokušava da preokrene taj trend angažujući mnoštvo zabavljača i neolimpijskih sportista u svom izveštavanju.

Poslednje tri Olimpijske igre, uključujući Igre u Pjongčangu 2018., održane su u vremenskim zonama koje su ograničavale koliko akcije uživo NBC može da emituje u udarnom terminu.

Mreža nije odmah odgovorila na zahtev Asošiejted presa za komentar ankete. Biles i ostatak američkog gimnastičkog tima mogli bi da donesu visoke ocene, međutim, sa Galupovim otkrićem da su ženski sportovi podjednako očekivani kao i muški. Četrdeset dva odsto je odabralo žensku gimnastiku kao najiščekivaniji sport, dok je oko dve trećine ispitanika svrstalo u svoja najbolja tri. To takmičenje počinje kvalifikacijama u nedelju.