Sjedinjene Države favorizovane za osvajanje najvećeg broja medalja na Olimpijskim igrama u Parizu

Sjedinjene Države favorizovane za osvajanje najvećeg broja medalja na Olimpijskim igrama u Parizu

Predviđa se da će Sjedinjene Države osvojiti najveći broj medalja na predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu, koje počinju za mesec dana. Analitičari iz Nielsenovog Gracenote Sports prognoziraju da će SAD osvojiti ukupno 123 medalje — 37 zlatnih, 34 srebrne i 52 bronzane. Kina je prognozirana na drugom mestu sa ukupno 87 medalja — 36 zlatnih, 29 srebrnih i 22 bronzane.

Gracenote Sports pruža statističku analizu za sportske lige širom sveta i prati velika takmičenja koja uključuju olimpijske sportove do samih Igara. Njihova rangiranja su zasnovana na ukupnom broju osvojenih medalja, iako se drugi rangiraju na osnovu broja zlatnih medalja. Međunarodni olimpijski komitet (MOK) ne sastavlja zvanične rang liste, prepuštajući to nacijama i lokalnim medijima.

Ovo bi bio osmi put zaredom da Sjedinjene Države osvajaju najveći broj medalja na Letnjim olimpijskim igrama. Poslednji put kada SAD nisu bile na vrhu liste zlatnih medalja na Letnjim igrama bile su Olimpijske igre u Pekingu 2008. godine, gde je Kina uložila značajna sredstva u sport i ostvarila rekordne rezultate.

Ostale Zemlje:

  • Velika Britanija: 62 medalje (14 zlatnih)
  • Francuska: 56 medalja (29 zlatnih)
  • Australija: 48 medalja (13 zlatnih)
  • Japan: 46 medalja (12 zlatnih)
  • Italija: 46 medalja (11 zlatnih)
  • Nemačka: 37 medalja (10 zlatnih)
  • Holandija: 34 medalje (17 zlatnih)
  • Južna Koreja: 29 medalja (8 zlatnih)

Francuska, kao zemlja domaćin, očekuje se da će ostvariti značajan uspeh, povećavajući ukupan broj medalja sa 33 osvojenih u Tokiju. Predviđa se da će skoro utrostručiti broj zlatnih medalja osvojenih u Tokiju.

Nepoznati faktor u prognozi je prisustvo ruskih i beloruskih sportista, koji su odsutni sa većine međunarodnih takmičenja poslednje dve godine zbog rata u Ukrajini. Njihovo učešće na Olimpijskim igrama u Parizu je još uvek nejasno i njihov potencijalni uticaj je teško predvideti, priznaje Gracenote.