Američkoj ženskoj košarkaškoj zvezdi produžen pritvor u Rusiji

Američkoj ženskoj košarkaškoj zvezdi produžen pritvor u Rusiji

Okružni sud produžio je pritvor američkoj ženskoj košarkaškoj zvezdi Britni Griner u Rusiji. Griner je od sredine februara u pritvoru zbog krivičnih dela u vezi sa drogom nakon što su zvaničnici na aerodromu Šeremetjevo nedaleko od Moskve navodno u njenom prtljagu pronašli vape kertridže sa zabranjenim hašiševim uljem.

Kako je u utorak izvestio ruski medij TASS, njen pritvor je produžen najmanje do 2. jula, a predstavnik suda u Himkiju je rekao da je do događaja došlo na „zahtev istrage“.

U pokušaju da zaradi Grinerovu slobodu pre nego što krene na sud, Grinerova supruga Šerel apelovala je na američkog predsednika Džoa Bajdena i njegovu administraciju da se umešaju i iskoriste njegov politički uticaj nakon što ju je američka vlada 3. maja klasifikovala kao „pogrešno pritvorenu”.

„Samo slušam da, znate, on ima moć. Ona je politički pion“, rekla je Šerel Griner za Dobro jutro Ameriko. „Dakle, ako je drže zato što žele da nešto uradiš, onda ja želim da to uradiš“, zahtevala je.

Prema portparolu Stejt departmenta Nedu Prajsu, američki konzularni službenik je mogao da se sastane sa Grinerom 19. prošlog meseca i otkrio je da Griner „i dalje radi ono što se moglo očekivati u ovim izuzetno izazovnim okolnostima“.

Grinerov VNBA tim Feniks Merkjuri saopštio je da je uspeo da se sastane sa zvaničnicima Stejt departmenta i predstavnicima Šilom Džekson Li i Gregom Stentonom kada su bili u prestonici Vašingtonu.

„Ovde smo da učinimo sve što možemo da pojačamo i zadržimo BG u prvom planu, što je važnije od bilo koje košarkaške utakmice i bilo čega drugog što se dešava u našim životima“, rekla je zvezda Merkjurija i Grinerova saigračica Diana Taurasi u izjavi posle sastancima, dodajući da žele da njihov kolega „što pre dođe kući“, što je „broj jedan na našoj listi“.

Šerel Griner je rekla da nije razgovarala sa suprugom od njenog hapšenja 17. februara kada joj je zaplenjen mobilni telefon, iako je par imao kontakt putem pisama.

Griner je priveden na aerodromu Šeremetjevo u februaru nakon što su pretresom torbe 31-godišnjaka pronađeni vape kertridži sa uljem kanabisa, koji su ilegalni u Rusiji.

Dvostruka zlatna olimpijska medalja, Griner je stigla u Rusiju da igra za UMMC Ekaterinburg tokom van sezone u VNBA – nešto što je radila prethodnih godina.

Griner bi se mogla suočiti sa kaznom od pet do 10 godina zatvora ako bude proglašena krivom za krijumčarenje droge.

„Nismo dobili nikakve žalbe na uslove pritvora od našeg klijenta“, rekao je Grinerov advokat Aleksandar Bojkov za AP na njenom poslednjem saslušanju u maju.